Engedély nélküli pénzgyűjtés Magyarországon

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást indított egy személy ellen, aki engedély nélkül gyűjtött be több mint kétmilliárd forintot befektetőktől, és azonnali hatállyal megtiltotta számára a pénzügyi tevékenységek folytatását.

Az MNB szerint a személy legalább kétszáz magyar befektetőt vont be engedély nélküli tőkegyűjtési tevékenységbe, ígérve nekik, hogy a rájuk bízott pénzt részvénykereskedésre használja, és 100%-os tőkevédelmet garantál. Az elmúlt öt év során a befektetők összesen több mint kétmilliárd forintot utaltak át a személynek. Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a személynek, hogy bármilyen pénzügyi tevékenységet végezzen, és feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen.

A központi bank szerint a személynek sem engedélye, sem megfelelő ismeretei nem voltak a tőzsdei kereskedéshez. A befektetők által átutalt összegből közel 400-400 millió forintot magyarországi és ciprusi értékpapírszámlákra utaltak, ahol állítása szerint devizapárokkal kereskedik. A többi pénz hollétéről nincs információ.

Az eddig beszerzett bizonyítékok alapján valószínűsíthető, hogy a magánszemély az MNB engedélye nélkül jogosulatlan forrásgyűjtési tevékenységet végzett, illetve végez, és annak során ráadásul nagymértékű veszteséget könyvelt el. A piacfelügyeleti eljárás lezárását követően a döntést a jegybank honlapján nyilvánosan közzéteszik.

Az MNB ismételten felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, és így szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.