A Keleti pályaudvarnál történt vonatbaleset és annak következményei

A Keleti pályaudvaron vasárnap este történt vonatbaleset következtében a MÁV folytatja a műszaki mentést, ami teljes vonatközlekedési leállást eredményezett az állomáson. A helyreállítási folyamat időtartama bizonytalan, ami hosszabb utazási időt eredményez az utasok számára. A balesetet a tanúk erős rázkódásként és félelmet keltőként írták le. A különböző vonatszolgáltatásokat átirányították más budapesti állomásokra.

A Claudiopolis InterCity (IC 74) vonat öt kocsija siklott ki a Keleti pályaudvar közelében, ami jelentős korlátozásokat és késéseket okozott a vonatforgalomban. A MÁV bejelentette az érintett útvonalakon az alternatív közlekedési lehetőségeket. A menetrendi változások többek között a szombathelyi, soproni IC-ket, Railjeteket, bécsi EC-ket, valamint a Bukarestből Bécsbe tartó Dacia nemzetközi gyorsvonatot érintik. A pécsi Mecsek és a kaposvári IC-k Budapest-Kelenföldig közlekednek, míg a Tokaj és Hernád-Zemplén IC-k Hatvanig mennek. A gödöllői, aszódi vonatok helyett az IR85-ös Mátra és az IR87-es Agria InterRégiók Kőbánya felsőre kerülnek át. A békéscsabai IC-k Szolnokig közlekednek, és a Z60-as, G60-as és S60-as vonatok fővárosi végállomása Rákosra kerül át.

A műszaki mentés miatt a Keleti pályaudvaron nem járnak vonatok, a kisiklott vonatkocsik visszaemelése folyamatban van. Az utasok a vasúti jegyeiket felhasználhatják az M2-es, M4-es metró és a H8-as HÉV teljes vonalán, valamint pótlóbuszok közlekednek a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső, valamint Rákos vasútállomás között. A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon és más vonalakon is változások vannak a vonatok közlekedésében. Az utasokat alternatív útvonalak és szolgáltatások igénybevételére ösztönzik.

Vitézy Dávid közlekedési szakember kritizálta Budapest főbb vasútállomásainak állapotát és az ötven évnél régebbi vonatkocsik hosszú távú utazásra való használatát. Vitézy a közlekedési miniszter, Lázár János felelősségét hangsúlyozta a magyar vasúti rendszer folyamatban lévő válságában, és felvetette távozását a baleset kapcsán.