Gyurcsány Ferenc feljelentést tett az Orbán-kormány ellen

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője, feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen az Orbán-kormány ellen, hűtlen kezelés és pénzmosás gyanúja miatt, amelyek összértéke 600 milliárd forint. Az ellenzéki párt bírálta a kormányt, amiért ekkora összeget költöttek irodaházakra az elérhető árú lakások helyett. A DK szerint a kormány 600 milliárd forintért vásárolt irodaházakat, amelyeket állítólag 40%-kal túláraztak, Orbán Viktor veje és barátai üzleti köreitől. A tranzakciókat 2022 óta folytatják nyilvános ellenőrzés nélkül, és az állam már 80 milliárd forintot fizetett a fejlesztőnek.

Az állam összesen három irodaházat vásárol Budapesten, amelyek jelentősen túlárazottak az ingatlanértékelők szerint. A kormányt azzal vádolják, hogy a piaci érték 40%-kal magasabb árat fizet a fejlesztőknek, akik a miniszterelnök közeli ismerőseihez köthetők. A feljelentés szerint a Dürer Park irodaházak vásárlásával kapcsolatban az épületek a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank és több más állami vállalat munkatársait fogják befogadni.

A DK azt állítja, hogy a 600 milliárd forint, amit az irodaházakra költöttek, 15 000 lakást biztosíthatna egyetemistáknak, fiatal szakembereknek, friss házasoknak és családoknak, kiemelve Magyarország súlyos lakásválságát, ahol sokak számára megfizethetetlenek a bérleti díjak és az ingatlanárak. Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke is bejelentette, hogy tervezi jelenteni az irodaházak vásárlását, de Gyurcsány Ferenc már megelőzte ebben. Gulyás Gergely miniszter védelmébe vette a vásárlásokat, állítva, hogy az államnak szüksége van különleges területekre az irodákban.

Augusztus 20-án derült ki, hogy az állam összesen 600 milliárd forintért vesz irodaházakat Budapest-szerte, ingatlanbecslők szerint az ingatlanok túlárazottak. A három épület a következők:

  • a Bosnyák téri Zugló Városközpontért, amiért 244 milliárdot adnának,
  • a Dürer Park irodák 100 milliárdért,
  • a BudaPart irodaházak pedig 255 milliárdba kerülne.