Kramatorszki támadás: újságírók sebesültek meg és egy brit biztonsági tanácsadó életét vesztette

Kramatorszk városában, Kelet-Ukrajnában egy éjszakai orosz rakétatámadás során több újságíró is megsebesült, és egy brit biztonsági tanácsadó, aki a Reuters nemzetközi hírügynökség munkáját segítette, életét vesztette. A Reuters hat munkatársa tartózkodott a Hotel Sapphire-ben, amikor a támadás történt.

A Reuters hírügynökség munkatársai közül négyen megsérültek, kettőjüket kórházba kellett szállítani, és egyikük súlyosan megsérült. A szállodát, ahol a Reuters emberei tartózkodtak, és a mellette álló épületet is találat érte. A sérültek között ukrán, amerikai, német, lett és brit állampolgárok is vannak. A mentési munkálatok folyamatban vannak, és az ukrán ügyészség szerint a szállodát Iszkander-M típusú rakétával találták el.

A támadásban meghalt Ryan Evans, a Reuters biztonsági tanácsadója, aki korábban a brit hadsereg tagja volt és 2022 óta dolgozott a hírügynökség kötelékében. Evans 38 éves volt. Evans mellett két további újságírót kórházban ápolnak, egyikőjük súlyosan megsérült. A város ukrán ellenőrzés alatt áll, de közel helyezkedik el a frontvonalhoz. Az ukrán hatóságok szerint a szállodát egy orosz rakéta találta el, és Oroszország nem nyilatkozott az eseményről. Az ukrán rendőrség közölte, hogy Evans holttestét 19 órás keresés után találták meg a szálloda romjai alatt.

A Reuters szóvivője megrendülten értesült Evans haláláról, és elmondta, hogy a csapat további három tagja is a szállodában volt a rakéta becsapódása idején, de velük sikerült felvenni a kapcsolatot és biztonságban vannak. Evans biztonsági tanácsadóként az ukrán mellett az izraeli fronton és a párizsi olimpián is segítette az újságírók munkáját.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a támadás szándékos volt, és egy "közönséges városi szállodát pusztított el egy orosz Iszkander rakéta". Együttérzését fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak. A Reuters közölte, hogy nem tudták megerősíteni, hogy valóban orosz rakéta csapódott-e a szállodába, sem azt, hogy szándékosan vették-e célba az intézményt.

Kramatorszk az utolsó még ukrán kézen lévő nagyváros a Donyec-medencében, a frontvonaltól mintegy 20 kilométerre nyugatra fekszik. A légitámadások az elmúlt 24 órában Szumi és Donyeck megyékre fókuszáltak, 28 sebesültet és 11 halottat eredményezve. Az orosz védelmi minisztérium nem válaszolt az ukrán elnök szavaira.