Új szabály Ausztráliában: Bírság a munkaidőn kívüli zavarásért

Ausztráliában életbe lépett egy új szabály, amely lehetővé teszi a munkavállalóknak, hogy figyelmen kívül hagyják főnökeik munkaidőn kívüli megkereséseit telefonon vagy levélben.

Az úgynevezett "kikapcsoláshoz való jog" szabálya megkönnyebbülést nyújt azoknak, akik úgy érzik, hogy kénytelenek fogadni a munkáltatók hívásait vagy elolvasni az üzeneteket, miután befejezték a napi munkájukat. A törvény nem tiltja meg a munkáltatóknak, hogy munkaidő után kapcsolatba lépjenek a munkavállalókkal, hanem jogot ad a munkavállalóknak arra, hogy ne válaszoljanak, kivéve, ha az elutasítás indokolatlannak minősül. A munkáltatóknak és a munkavállalóknak először meg kell próbálniuk egymás között rendezni a vitás kérdéseket, és ha ez nem vezet eredményre, az ausztrál Fair Work Commission (FWC) közbeléphet.

Az FWC dönthet úgy, hogy a munkáltató ne lépjen kapcsolatba a munkavállalóval munkaidőn kívül, vagy éppen ellenkezőleg, ha úgy ítéli meg, hogy a munkavállaló indokolatlanul utasítja el a válaszadást, kötelezheti őt a válaszadásra. Amennyiben a felek nem tartják be az elrendeléseket, az FWC bírságot szabhat ki, amelynek mértéke a munkavállaló esetében akár 19 ezer ausztrál dollár (4,5 millió forint), a vállalatok esetében pedig akár 94 ezer ausztrál dollár (22,5 millió forint) is lehet.

Az új szabályok célja a munkavállalók jogainak és a munkahelyi valamint a magánéleti egyensúly erősítése. John Hopkins, a Swinburne Műszaki Egyetem munkatársa szerint azok a szervezetek, amelyeknek alkalmazottai jobban kipihentek és jobban egyensúlyban tartják a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, olyan munkavállalókkal rendelkeznek, akik kevésbé valószínű, hogy betegszabadságon lesznek, vagy elhagyják a szervezetet.

Egy képviselő szerint az ausztrálok évente átlagosan hat hetet túlóráznak ingyen, ami több mint 92 milliárd ausztrál dollár értékű kifizetetlen munkabérnek felel meg, forintban ez körülbelül 21,6 ezer milliárdot jelent. Egy tavaly közzétett felmérés szerint az ausztrálok évente átlagosan 281 órát dolgoztak fizetetlen túlórában. Több mint 20 országban, főként Európában és Latin-Amerikában léteznek hasonló szabályok.

A munkavállalókat képviselő szervezetek, mint az Ausztrál Szakszervezetek Tanácsa, üdvözölték a lépést, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy visszautasítsák az ésszerűtlen munkaidőn kívüli munkavégzést, és elősegíti a munka és a magánélet jobb egyensúlyát. Azonban a munkavállalók vegyesen reagáltak az új törvényre. Vannak, akik úgy érzik, hogy az új szabályok nem sokat fognak változtatni a helyzetükön, és továbbra is úgy érzik, hogy a nap 24 órájában teljesíteniük kell.