Késések a nemzetközi vonatforgalomban és a belföldi vasútvonalon

A MÁV tájékoztatása szerint a cseh és szlovák irányból érkező nemzetközi vonatok jelentős késéssel közlekednek, és a belföldi vasútvonalon is akadályokba ütköznek az utasok.

A MÁV vasárnap közölte, hogy a cseh vasút hálózatán folyó pályafelújítások miatt augusztus 29-ig a Budapestről induló és oda érkező nemzetközi vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, egyes járatok kerülő útvonalon haladnak, ami hosszabb menetidőt eredményez. A Magyarországra Szobnál belépő vonatok esetében általában 40-60 perces, néha ennél is nagyobb késésekre kell számítani.

A hétvégi forgalmi zavarok további kellemetlenségeket okoztak a dél-balatoni vasútvonalon, ahol szombat déltől pályahiba lépett fel Szabadbattyán és Kiscséripuszta között. Emiatt a vonatok helyett autóbuszokkal kellett pótolni a közlekedést, és az utasoknak hosszabb menetidővel kellett számolniuk. A dél-balatoni vonalon az utasok akár 1-2 órával is hosszabb idő alatt juthattak el céljukhoz, és a helyzet csak szombat éjszaka kezdett normalizálódni.

A MÁV a korlátozásban érintett nemzetközi vonatok külföldi szakaszon érvényes változásairól tájékoztatást nyújt a https://www.mavcsoport.hu weboldalon. A vasúttársaság emellett bejelentette, hogy szeptember 2-tól december 4-ig a Miskolc és Mezőkeresztes-Mezőnyárád közötti szakaszon pályafelújításokat végeznek, ami a Budapest-Miskolc fővonalon is módosított menetrendet és hosszabb menetidőt eredményez.

Győr és Veszprém között pótlóbuszok járnak

Hétfőtől egy hétig a győri vasútvonalon is pályafelújítás miatt változik a közlekedési rend: pótlóbuszok járnak Győr és Veszprém között augusztus 30-ig. Szombattól azonban ismét csak Veszprém és Zirc között kell mellőzni a vonattal való közlekedést egészen október 6-ig.

A hétfőtől péntekig tartó munkálatok alkalmával Tarjánpuszta és Veszprémvarsány között több kilométeren vágányszabályozást végeznek, ugyanezen szakaszon, valamint Győrszabadhegy és Pannonhalma között is több száz méteren síneket cserélnek, Veszprémvarsánynál pedig váltókat javítanak.

Nyúlnál és Kismegyernél az átjárók átépítését, karbantartását végzik, Eplény és Veszprém között pályarészek felújítását végzik – közölte a MÁV, hozzátéve: a közút vonalvezetése miatt többféle útvonalon biztosítják az eljutást pótlóbuszokkal az egyes településekre.

Győr és Veszprém között gyorsjáratú pótlóbuszokat indítanak, a köztes állomásokat a Győr – Bakonyszentlászló és Vinye – Bakonyszentlászló pótlójáratokkal lehet elérni.

A vasúttársaság a pótlóbuszok férőhely kapacitását az utazási igényekhez igazította, figyelembe véve a várható turisztikai forgalmat is – írták, hozzátéve: a kirándulóknak a Bakony24 napijegyet ajánlják.