Olaszországban is terrortámadástól tartanak

Az olasz hatóságok aggodalmukat fejezték ki a magányos elkövetők által végrehajtott terrortámadások lehetősége miatt, különösen a németországi Solingenben történt késeléses támadás után. A biztonsági készültséget az elmúlt hónapokban fokozatosan erősítették.

A római belügyminisztérium szerint a titkosszolgálatok már hónapok óta figyelmeztetnek olyan potenciális támadásokra, amelyek a Hamász palesztin terrorista szervezet támogatását célozzák meg. A lehetséges célpontok között Izraellel, a NATO-val és az Egyesült Államokkal kapcsolatos helyszínek, intézmények és személyek találhatók.

Az olasz hatóságok különösen az egyedülálló elkövetők által végrehajtott támadásoktól tartanak. A biztonsági készültséget először tavaly október 7-én, a Hamász Izrael elleni támadását követően emelték meg, majd további intézkedéseket hoztak január végén, amikor a firenzei amerikai konzulátus falát Molotov-koktélokkal dobálták meg.

A firenzei incidens elkövetője, egy 21 éves, jordániai apától és ciszjordániai anyától származó fiatal ellen szeptemberben kezdődik a bírósági tárgyalás.

Az Egyesült Államok fegyveres erőinek európai parancsnoksága június 30-tól szigorította a katonai bázisok védelmét, amely érintette az Olaszország északkeleti határánál fekvő Aviano támaszpontot is. Ez az intézkedés az elmúlt tíz évben az első alkalom, hogy Olaszországban a bázisok biztonsági szintjét megerősítették.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök bejelentette, hogy a migráció és a biztonság kérdése lesz az utolsó nyári kormányülés fő témája, amely augusztus 30-án kerül megrendezésre.

A németországi Solingenben történt brutális késes támadás során egy férfi válogatás nélkül szurkálta a járókelőket, melynek következtében hárman meghaltak, nyolcan pedig megsérültek. Az Iszlám Állam szombaton magára vállalta a németországi késelést. A 26 éves szír elkövető koszos, véres ruhában adta fel magát a német rendőrségnek, a hatóságok már elindították az eljárást, és őrizetbe vették a férfit.