Kritikus szinten a közel-keleti helyzet

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint kritikusan veszélyes szintet ért el a közel-keleti helyzet, és a vonatkozó ENSZ BT-határozat betartására szólította fel a szemben álló feleket.

Az X-en közzétett üzenetében Borrell kiemelte, hogy a helyzet nem csak a térségre, hanem azon túlra is veszélyt jelent, és támogatásáról biztosította Nadzsib Mikati libanoni kormányfőt, aki az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es határozatának azonnali alkalmazását sürgette. Az említett határozat, amely a 2006-os második libanoni háborút zárta le, a Hezbollahot és Izraelt minden hadművelet azonnali beszüntetésére szólította fel, és csak az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió (UNIFIL) egységének, valamint a libanoni hadseregnek engedélyezte a jelenlétet a Litáni-folyótól délre.

Borrell továbbá ismételten a Gázai övezetben folyó harci cselekmények felfüggesztését sürgette, "elkerülendő egy széles körű háború kirobbanását".

Az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap reggel megelőző támadást hajtott végre Dél-Libanonban, amire válaszul a libanoni síita Hezbollah mozgalom több száz lövedéket és drónt indított Izrael északi része felé. Ez a válasz a Hezbollah-vezető, Fuad Sukar július 30-i meggyilkolására adott reakció volt.

Az összecsapások kirobbanása után Mikati libanoni kormányfő kapcsolatba lépett "Libanon barátaival" a feszültség csökkentése érdekében. Az UNIFIL és Jeanine Hennis-Plasschaert, a világszervezet libanoni különmegbízottja tűzszünetet sürgetett, és közös közleményben az 1701-es határozat betartására szólítottak fel.