Haszan Naszrallah: A Hezbollah nem civileket, hanem egy izraeli katonai bázist támadott

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője szerint a szervezet nem civileket, hanem egy katonai hírszerzési bázist vette célba Izraelben. A támadás válasz volt egy korábbi izraeli légi csapásra, amely a Hezbollah libanoni állásait érte.

Vasárnap hajnalban az izraeli hadsereg megelőző csapást mért a Hezbollah libanoni állásaira, amelyre válaszul a szervezet több mint 300 rakétát és drónt lőtt ki Izrael felé. A Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah televíziós beszédet tartott, amelyben kijelentette, hogy a válaszcsapásukat több tényező is késleltette, köztük a tömeges izraeli és amerikai katonai mobilizáció. Naszrallah hangsúlyozta, hogy a támadás során nem civil célpontokat, hanem egy katonai hírszerzési bázist vettek célba, amely 110 kilométerre helyezkedik el az izraeli-libanoni határtól, és csupán másfél kilométerre Tel Avivtól.

A Hezbollah állítása szerint a támadásukkal nem okoztak kárt a saját precíziós vagy stratégiai fegyvereikben. Izraeli jelentések szerint azonban a vasárnap hajnali megelőző csapás során körülbelül száz izraeli vadászgép megsemmisítette a Hezbollah több ezer rakétaindítóját, és több mint negyven rakétaállást találtak el különféle dél-libanoni célpontokon.

A Hezbollah támadása Fuad Sukr parancsnok július 30-i meggyilkolása óta váratott magára. Naszrallah szerint a válaszcsapásukat több dolog is késleltette, de végül úgy döntöttek, hogy nem civil területeket és infrastruktúrát vesznek célba.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap délután azt nyilatkozta, hogy az országuk ellen indított összes rakétát és drónt megsemmisítették, és azok semmilyen kárt nem okoztak. Hozzátette, hogy a vasárnapi izraeli csapásmérés csak a kezdet volt, de jelezte, hogy nem szeretnének teljes körű háborút.

Az összecsapások halálos áldozatokat is követeltek, az izraeli haditengerészet egyik katonája életét vesztette. A katona halálának körülményeiről nem közöltek további részleteket, az esetet még vizsgálják. Izraeli médiajelentések szerint a katonák egy járőrhajón teljesítettek szolgálatot a Földközi-tengeren, amikor felrobbant a közelükben a Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer egyik rakétája.

Haszan Naszrallah 1992 óta vezeti a Hezbollahot, és kulcsszerepet játszott abban, hogy a szervezet a régió meghatározó politikai és katonai szereplőjévé váljon. Közeli kapcsolatot ápol Iránnal és annak legfőbb vezetőjével, Homeini ajatollahhal. Nyilvánosan évek óta nem mutatkozott, de rendszeresen tart a mostanihoz hasonló tévébeszédeket. Az EuroNews beszámolója szerint a vezető arról is beszélt, hogy a Hezbollahnak több oka is volt arra, hogy kivárjon a válaszcsapással, például hogy egy hónapon át feszült készenlétben tartsa Izraelt, és hogy nagyobb esélye legyen a gázai béketárgyalások sikerének.