Solingeni késeléses támadás: Gyanúsított letartóztatva

Német rendőrök letartóztattak egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy késes támadást hajtott végre Solingen városában, ahol három ember életét vesztette és további nyolc megsebesült. Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásért, de nincs bizonyíték a kapcsolatra. A gyanúsított, egy 26 éves szíriai férfi, aki 2022-ben érkezett Németországba, véres ruhában adta fel magát a hatóságoknak.

A támadás a város 650. évfordulójának ünnepségén történt, ahol a gyanúsított véletlenszerűen választott áldozatokat, főként a nyakukra és torkukra célozva. A tragédia során egy 56 éves nő, valamint egy 56 és egy 67 éves férfi vesztette életét. A város, amely acéliparáról ismert, és körülbelül 160 000 lakosú, lemondta a háromnapos ünnepséget az esemény után.

Az Iszlám Állam szerint a támadást a palesztinok és másutt élő muszlimok elleni megtorlásul hajtották végre. A gyanúsított, Issa al H. néven azonosított, szíriai születésű szunnita muszlim, menedékjogot kért Németországban, és korábban nem volt ismert szélsőséges iszlamistaként. A hatóságok eredetileg egy másik férfit gyanúsítottak, de később elengedték.

A rendőrség három embert vett őrizetbe a támadással kapcsolatban, köztük egy 15 éves fiút, aki a gyanú szerint megbeszélést folytatott a gyanúsítottal egy lehetséges késes támadásról az incidens előtt. A hatóságok egy fegyvert is találtak, amelyet jelenleg elemzés alá vetnek.

Az emberek virágokat és gyertyákat helyeztek el az áldozatok emlékére Solingen központjában, amint a közösség gyászolja a tragikus eseményeket. A támadás további hat súlyos sérülést eredményezett, közülük négyen kritikus állapotban vannak. A német hatóságok folytatják a nyomozást, hogy tisztázzák az eset körülményeit és a gyanúsítottak szerepét.