Az ENSZ és az Air France aggodalmát fejezi ki a libanoni-izraeli feszültség miatt, míg Izraelben bírálatok érik a kormányt

Az ENSZ két szervezete, az UNSCOL és az UNIFIL, valamint az Air France légitársaság is nyilvánosan fejezte ki aggodalmát a libanoni-izraeli határvidéken kialakult feszült helyzet miatt, miközben Izraelben a kormány megelőző csapását bírálják.

Az ENSZ libanoni különleges koordinátorának hivatala és az ENSZ ideiglenes libanoni erői közös közleményben értékelték a térségben zajló eseményeket, és "aggasztónak" minősítették a határvidéken történt fejleményeket. A közlemény felszólította az érintetteket a tűzszünet betartására és arra, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amely tovább súlyosbíthatná a helyzetet.

Az Air France légitársaság bejelentette, hogy a térségben kialakult feszült helyzet miatt legalább hétfőig felfüggeszti Tel-Avivba és Bejrútba közlekedő járatait. A légitársaság hangsúlyozta, hogy a járatok újraindítása a biztonsági helyzet újbóli értékelésétől függ, és kiemelte, hogy ügyfeleinek és személyzetének biztonsága abszolút prioritás.

A feszültség oka, hogy Izrael ma reggel megelőző csapást mért Libanonra, mire a Hezbollah rakétatámadást indított Izrael ellen. A Hezbollah vasárnap rakétákat és drónokat indított Izrael felé, amire válaszul az izraeli hadsereg mintegy 100 repülőgéppel mért csapást Libanonra. Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu szerint az országa ellen indított összes rakétát és drónt megsemmisítették, és a vasárnapi izraeli csapásmérés csak a kezdet volt, utalva arra, hogy a Hezbollah elleni fellépés „nem a történet vége”.

Az izraeli belső bírálatok középpontjában a Hezbollah elleni megelőző csapás áll. A háborús kabinetből korábban kiszállt nyugalmazott tábornok, Beni Ganc "túl kevésnek és túl későinek" nevezte a kormány intézkedését. Az észak-izraeli települések vezetői pedig egyenesen megszakították a kapcsolatukat a kormánnyal, mondván, hogy a kormány csak akkor cselekedett, amikor a belső-izraeli területek kerültek veszélybe, miközben az északi települések hónapok óta rendszeres tűz alatt állnak. Az északi vezetők nyilatkozatában kifejtették, hogy "10 és fél hónapon át nem érdekeltünk titeket, mostantól viszont már ti nem érdekeltek minket. Ne hívjatok, ne gyertek ide, üzenetet se küldjetek. Eddig is megvoltunk egyedül, ezek után is megleszünk”.

Beni Ganc, aki korábban az izraeli háborús kabinet tagja volt, azt is hozzátette, hogy a kormánynak biztosítania kellene, hogy az északi területekről elmenekült vagy kitelepített állampolgárok az iskolakezdésre, azaz szeptember elsejére vissza tudjanak költözni a lakhelyeikre. Ganc szerint Izraelnek eredményeket kellene északon felmutatnia és nem csak reagálnia a Hezbollah akcióira. Netanjahu azonban arról is beszélt, hogy a Hezbollah és Irán vezetőinek tudniuk kell, hogy a válaszlépés „egy újabb lépés az északi helyzet megváltoztatása és lakosaink biztonságos hazatérése felé”, és hogy a mostani lépések csupán egy állomást jelentenek egy hosszabb folyamatban.