Elfogták a La Grande-Motte-i zsinagóga elleni támadás gyanúsítottját

A francia rendőrség őrizetbe vett egy 33 éves algériai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy robbantást hajtott végre egy zsinagóga előtt Montpellier közelében, La Grande-Motte városában, palesztin zászlóval a kezében.

A Sky News beszámolója szerint a robbantásban egy rendőr megsérült, de az épületben tartózkodó öt személy, köztük a rabbi, sértetlen maradt. A gyanúsítottat, aki a támadás idején palesztin zászlót és keffijét viselt, 200 rendőr kereste, és végül Nîmesben, a zsinagógától körülbelül 88 kilométerre fogták el rövid tűzharc után. A férfi a letartóztatás során megsérült, de állapota nem életveszélyes.

A támadás során két autót gyújtottak fel, az egyikben gázpalackokat helyeztek el, amelyek felrobbantak. A térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosították a gyanúsítottat, aki a járművek felgyújtása közben palesztin zászlót és valószínűleg egy kézifegyvert is tartott magánál.

Emmanuel Macron francia elnök a zsinagóga elleni támadást terrorcselekménynek nevezte, és a francia belügyminiszter, Gerald Darmanin is megerősítette a gyanúsított elfogását. Gabriel Attal kormányfő antiszemita támadásnak nevezte a történteket, és a terrorellenes ügyészség több ember elleni terrortámadás kísérletének gyanújával indított eljárást.

A belügyminiszter kérte az ország valamennyi megyéjének közigazgatási vezetőjét, hogy „haladéktalanul erősítsék meg a rendvédelmi erők jelenlétét a zsidó kegyhelyeknél”, tekintettel a nemzetközi helyzetre és a zsidó kegyhelyek iránti jelentős figyelemre.

A Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsának (CRIF) elnöke, Yonathan Arfi határozottan elítélte a zsidó hívek és egy épület elleni támadási kísérletet.

A francia kormány rendszeresen elítéli az antiszemita cselekményeket, amik száma a gázai háború 2023. októberi kezdete óta jelentősen megnőtt az országban, ahol Európa legnagyobb zsidó közössége él. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) a múlt hónapban közölte a legutóbbi felmérését, ami szerint a zsidók a blokkban továbbra is magas szintű antiszemitizmussal szembesülnek: több mint 8000 zsidót kérdeztek meg 13 uniós tagországban, köztük Németországban és Franciaországban, és a válaszadók 96 százaléka mondta, hogy a mindennapi életében találkozott már antiszemitizmussal. Tavaly az év egészében a belügyminisztérium szerint 1676 ilyen esetet jelentettek, „azaz négyszer annyit, mint 2022-ben”. Az idei év első fél évében az antiszemita cselekedetek száma majdnem megháromszorozódott 2023 azonos időszakához képest: tavaly 304, idén 887 ilyen dokumentált eset történt – közölte augusztus elején a belügyminisztérium.

Az antiterrorista ügyészség közölte, hogy a támadással összefüggésben két további személyt vettek őrizetbe.

Emmanuel Macron elnök terrorcselekménynek nevezte a támadást, hozzátéve, hogy „az antiszemitizmus elleni harc szakadatlan küzdelem.”