Szijjártó Péter a magyar külpolitika kihívásairól és a szuverenitás fontosságáról beszélt Tihanyban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Tranzit Fesztiválon tartott előadást, ahol a magyar külpolitika jelenlegi kihívásairól és a szuverenitás megőrzésének fontosságáról beszélt. A miniszter kiemelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kérésére "magyar külpolitikát" kell folytatnia, és hogy a szuverenitás megőrzése élet-halál kérdése.

Szijjártó Péter előadásában rámutatott, hogy a külpolitika az elmúlt évtizedekhez képest konfliktusosabb terület lett, és hogy a világ veszélyesebbé vált az elmúlt év során. A Közel-Kelet újbóli lángba borulása és a migrációs kérdések mellett a magyar külpolitika mozgásterének bővülését is sikernek nevezte. A miniszter szerint a magyar szuverenitásért folytatott küzdelem sikeres volt, és a nemzeti érdekek alapján folytatott szuverén külpolitika a legfontosabb a kormány számára.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy az európai gazdasági mutatók zuhanása mellett Európában demokrácia deficit alakult ki, és a liberális mainstream minden más irányzatot igyekszik leszorítani. A miniszter szerint a fizikai megsemmisítés is megjelent azokkal szemben, akik nem hajlandóak a liberális mainstreambe besimulni, például a Robert Fico szlovák miniszterelnökkel és Donald Trump amerikai elnökjelölttel szembeni merényletek esetében.

A külügyminiszter kitért a politikai és fizikai biztonságunkra is, amelyeket szerinte a jövőben támadások fogják érni. A politikai biztonság tekintetében a Fidesz-KDNP négyszer elért kétharmadát és a Patrióták Szövetségének megalakulását emelte ki, míg a fizikai biztonság kapcsán a háborús pszichózis európai tombolásának magyarországi akadályozását említette, rámutatva, hogy a kormány nem enged a nyomásnak, és továbbra sem hajlandó részt venni a fegyverek szállításában, az ukrán katonák kiképzésében.

Az energiabiztonság terén Szijjártó Péter a képmutatást emelte ki, példaként hozva az orosz olaj indiai részesedésének növekedését és az indiai olaj európai vásárlását. Az Európai Unió képtelenségét is megemlítette, hogy megvédje két tagállamát egy tagjelölttől, utalva az uniós bizottság illetékes szóvivőjének nyilatkozatára, amely elutasította Magyarország és Szlovákia kérését a Lukoil orosz olajtársasággal szemben bevezetett kijevi szankciók ügyében való közvetítésre. A miniszter szerint szeptemberben és októberben rendkívüli nyomásra kell készülni a magyar békepárti politika feladása érdekében. Szijjártó Péter kiakadt az Európai Bizottságra, mondván, hogy az EU fellépésének hiánya azt támasztja alá, hogy Brüsszelből küldhették az utasításokat Ukrajnának arra, hogy okozzon problémákat Magyarország és Szlovákia energiaellátásában.

A gazdasági biztonság kapcsán Szijjártó Péter a szankciók kudarcát és a kelet-nyugat gazdasági izoláció káros hatásait említette, hangsúlyozva a magyar-orosz gazdasági együttműködés javításának szükségességét. A miniszter kitért a Nemzeti Kártya újabb szabályait érő “támadásokra” is, amelyek szerinte gyakorlatilag kontroll nélkül engednek be oroszokat és fehéroroszokat Magyarországra, és az EU-ra mutogatott, mondván, több mint egymillió orosz állampolgár tartózkodik az unióban, ebből Magyarországon hétezer.

Szijjártó Péter köszönetet mondott a Tranzit kormánypárti közösségének és a Megafon véleményvezéreinek, hogy kiálltak a szuverén magyar külpolitika mellett, még akkor is, ha az nem volt teljesen magától értetődő vagy egyértelmű. A miniszter szerint a következő időszak kőkemény lesz, de minden kivédett támadás megerősíti Magyarországot és tovább bővíti a mozgásterét. Szijjártó Péter szégyenteljesnek és önleleplezőnek nevezte az Európai Bizottság tétlenségét, és bejelentette, hogy a kormány közel áll egy olyan megoldáshoz, amely hosszú távon is garantálja a kőolaj-együttműködést Oroszország és Magyarország, illetve Oroszország és Szlovákia között.