Fülöp-szigeteki repülőgépet lőttek jelzőrakétákkal egy Kína által ellenőrzött szigetről

A dél-kínai-tengeri Spratly-szigetcsoport fölött járőröző Fülöp-szigeteki repülőgépre jelzőrakétákat lőttek a kínai hadsereg által megszállt egyik szigetről. Az incidens csütörtökön történt, de csak szombaton számoltak be róla a Fülöp-szigetek kormányzati illetékesei.

A Fülöp-szigeteki állami halászati hivatal Cessna típusú repülőgépe a Subi-zátony közelében repült, amikor a kínai hadsereg által megszállt, katonai bázissá átalakított szigetről jelzőrakétákkal kezdték lőni. Az illetékesek nem részletezték, hogy a jelzőrakéták mennyire közelítették meg a repülőgépet, vagy hogy a repülőgép folytatta-e az útját a Fülöp-szigetek nemzetközileg elismert kizárólagos gazdasági övezetében az orvvadászok megfigyelésére.

A kínai külügyminisztérium közleményében azt állította, hogy augusztus 22-én „két fülöp-szigeteki katonai repülőgéppel szembeni ellenintézkedésre került sor, miután azok kínai légtérbe hatoltak”.

A Fülöp-szigetek szombaton felszólította Pekinget, hogy „azonnal hagyjon fel minden provokatív és veszélyes akcióval”, miután szerintük „indokolatlanul” támadták meg a kínaiak az egyik gépüket. Az ilyen intézkedések aláássák a regionális békét és biztonságot, és tovább rontják a Kínai Népköztársaság megítélését a nemzetközi közösségben.

A Dél-kínai-tenger, amelyen évente sok milliárd dollár értékű árut szállítanak, energiaforrásokban és halban gazdag, így stratégiai fontosságú. Kína a terület szinte egészét magának követeli, de a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia és Brunei is igényt tartanak bizonyos területekre. Peking figyelmen kívül hagyja a hágai Állandó Választottbíróság 2016-os ítéletét, amely Manila igényét ismerte el jogosnak.