A gödöllői Zöld Varrodában a textilhulladék új életre kel

A gödöllői Zöld Varrodában nem csak textilhulladékot hasznosítanak újra, hanem varrni is tanítanak, így hozzájárulnak a környezet védelméhez és a kidobás kultúrája elleni harchoz. A varrodában készült tárgyak között megtalálhatók táskák, szütyők, székhuzatok, és még sok más hasznosítható tárgy.

A Zöld Varrodában a kidobásra ítélt textilanyagokat alakítják át hasznos tárgyakká, mint például a rossz farmernadrágokból készült székkárpitok vagy táskák. A Covid idején használt törölközőkből mosdókesztyűket varrtak a kórház idős betegeinek, emellett kárpátaljai gyerekek számára ülőpárnákat, kötényeket és tornazsákokat is készítettek.

A varroda egyik kiemelt célja, hogy a látogatókat megtanítsák varrni, ezzel is elősegítve az újrahasznosítás otthoni folytatását. A még használható ruhákat megfoltozzák, kijavítják, majd kiakasztják a kerítésre, hogy azok, akiknek szükségük van rá, elvihessék.

A Zöld Varroda tevékenysége nemcsak a környezetvédelemhez járul hozzá, hanem jótékonysági célokat is szolgál, hiszen a klub tagjai több alkalommal is varrtak már adományokat. A klub eredetileg azért jött létre, hogy a helyi nagycsaládosok számára gyűjtött használt ruhák közül újrahasznosítsa azokat, amelyek senkinek sem kellenek, időközben pedig igazi közösségépítő műhellyé vált. A Deutsche Welle magyar kiadásának riportjában részletesen is megismerhetjük a varroda munkáját.