Tömeges visszahívás az Esztergomban gyártott Suzuki modelleknél

Tömegesen hívják vissza a Magyar Suzuki által Esztergomban gyártott Suzuki Vitara és S-Cross típusú autókat a hibás párolgásszabályozó rendszer miatt.

A Pénzcentrum információi szerint a visszahívás az Európai Bizottság adatbázisában is szerepel, de egyelőre nem ismert, hogy pontosan hány járművet érint a probléma. A visszahívás a 2019 óta gyártott modelleket érinti, amelyek között a következő időszakokban gyártott autók találhatók:

  • SX4/S-Cross: 2019. május 9. és 2024. szeptember 5. közötti gyártás,
  • Vitara: 2019. szeptember 3. és 2024. május 24. közötti gyártás.

A hiba miatt az aktívszén tartály hatékonysága csökkenhet, ami a légkörbe juttathatja a párolgó üzemanyagot, ez pedig nem felel meg a vonatkozó előírásoknak. A helyzetet nehezíti, hogy a szükséges cserealkatrészekből hiány van, így a Magyar Suzuki Zrt. jelenleg azon dolgozik, hogy beszerezze azokat. Amint a szükséges alkatrészek rendelkezésre állnak, az autótulajdonosokat értesítik, és a hibát ingyenesen kijavítják.

A visszahívás különösen nagy figyelmet kap, mivel az érintett modellek az elmúlt években vezették a hazai eladási listákat, így a Pénzcentrum szerint a visszahívás tízezres nagyságrendű lehet. Az érintett tulajdonosok hamarosan értesítőt kaphatnak a gyártótól a hibáról.