Orosz olajszállítások Ukrajnán keresztül

Júliusban az Ukrajnán keresztül Magyarországra irányuló orosz nyersolaj-tranzit csupán 8%-kal csökkent a júniusihoz képest, így az év harmadik legmagasabb értékét érte el. Ezzel szemben a kormányzati figyelmeztetésekkel ellentétben egy ukrán hírlevél szerint nem áll fenn valós üzemanyagellátási fenyegetés.

Május-júniusban a magyar és szlovák finomítók karbantartása miatt kevesebb orosz nyersolajat importáltak Ukrajnán keresztül, de júliusban a mennyiség megduplázódott, elérve az 1,09 millió tonnát. Szlovákia importja 340 000 tonnára, a Cseh Köztársaságé 320 000 tonnára nőtt, míg Magyarországé 430 000 tonnára csökkent. A legfrissebb adatok szerint Szlovákia volumene 370 000 tonna, a Cseh Köztársaságé körülbelül 110 000 tonna, Magyarországé pedig csak mintegy 150 000 tonna. Magyarország stabil importja a nyári csúcsfogyasztás közeledtével csökkent. A Mol által javasolt új modell hatással lehet Magyarország olajimportjára, áthelyezve az ukrajnai tranzit kockázatát. Ukrajna idén már 6,23 millió tonna orosz nyersolajat szállított Magyarországra, Szlovákiába és a Cseh Köztársaságba, ebből Magyarország a legnagyobb részt, a 46%-ot (2,84 millió tonnát) kapta meg. A cseh Litvínovi finomító, amely az Oroszországból származó nyersolaj egyetlen felhasználója a Barátság II vezetéken keresztül, ideiglenes leállásra kényszerült egy második világháborús bomba felfedezése miatt, ami befolyásolhatja az augusztusi és szeptemberi olajimport mennyiségét.

Az Európai Bizottság elutasította Magyarország és Szlovákia kérését a Lukoil-ügyben közvetítésre, amely az Ukrajna által bevezetett orosz olajvállalati szankciókat érinti. Brüsszel szerint azonnali konzultáció nem indokolt, és nem lát fenyegetést az európai energiaellátás biztonságára az ukrajnai szankciók miatt. Magyarország és Szlovákia aggodalmát fejezte ki az ellátásbiztonság miatt a szankciók kapcsán. A Mol Csoport megkaphatja az orosz olajat az orosz-ukrán határon, ami potenciálisan növelheti az árakat körülbelül 1 dollárral hordónként. Ez a megoldás kezelheti a Lukoil által Közép-Európán keresztül történő olajtranzitot érintő aggodalmakat. Magyarország olajimportjának 70%-a Oroszországból származik, ebből a fele a Lukoil-tól. A magyar kormány infrastrukturális fejlesztésekkel igyekszik biztosítani az ellátásbiztonságot.