Svédországban több mint 150 barnamedvét lőttek ki a vadászidény első napjaiban

A svédországi vadászidény első napján 152 barnamedvét lőttek le, ami komoly vitát váltott ki a természetvédők és a vadászok között. A svéd kormány összesen 486 medve kilövésére adott engedélyt, ami a becsült 2400-as medvepopuláció majdnem ötödét jelenti.

A Guardian beszámolója szerint a vadászidény első napján már több mint 150 medvét ejtettek el, és a tiltakozások ellenére a hatóságok további kilövéseket engedélyeztek. A természetvédők szerint a kiadott engedélyek száma túlzott, és Magnus Orrebrant állatvédő a modern vadászati módszereket kvázi mészárláshoz hasonlította. A barnamedve Európában szigorúan védett fajnak számít, és az EU élőhelyvédelmi irányelve tiltja a szigorúan védett fajok szándékos vadászatát vagy leölését, kivéve ha a közbiztonság, a termények vagy a természetes növény- és állatvilág védelme ezt megköveteli.

A vadászok védelmében idén először rendőröket vezényeltek ki az erdőkbe, akik gyalogosan és drónokkal biztosítják a vadászok békés előrehaladását. Joacim Lundqvist rendőrtiszt szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert az év eleji hiúz- és farkasvadászatokon megszaporodtak a tiltakozók.

A barnamedvék száma az 1920-as években majdnem kihalt Svédországban, de a populáció 2008-ban elérte a csúcsot 3300 egyeddel. Azóta azonban a vadászatok következtében a számuk jelentősen csökkent, és a mostani vadászat után akár 1400-ra is lecsökkenhet. Ez a szám éppen elég lehet ahhoz, hogy a populáció egészségesen önfenntartó maradjon, azonban az ökológusok attól tartanak, hogy a vadászat az egész régióra kihatással lehet. A hónap elején norvég környezetvédelmi csoportok fellebbezéssel fordultak a svéd hatóságokhoz néhány határ menti régióban, hogy tagadják meg az engedélyek kiadását, mivel mindkét országban veszélyeztetetté vált a barnamedve populáció. Fellebbezésüket elutasították.