Amerikai választási fordulat: Robert F. Kennedy Jr. Trump mögé állt

Robert F. Kennedy Jr. bejelentette, hogy visszalép az amerikai elnökválasztási versenyből, és támogatását a republikánus Donald Trumpnak szánja. Ez a lépés jelentős hatással lehet az elnökválasztás kimenetelére, különösen a csatatérállamokban.

Robert F. Kennedy Jr. péntek esti beszédében, amelyet a The Guardian összefoglalója alapján ismertetünk, kifejtette, hogy demokrataként kezdte pályafutását, de a pártot elhagyta, mivel az eltért azoktól az alapvető értékektől, amelyekben felnőtt. A Demokrata Pártot a háború, a cenzúra és a korrupció pártjának nevezte, és kritizálta, hogy eltitkolták Joe Biden szellemi egészségének romlását.

Kennedy háláját fejezte ki kampánystábjának, és úgy vélte, egy tisztességes rendszerben megnyerte volna a választást. Azonban most úgy döntött, hogy részben visszalép az elnöki székért folytatott versenyből, és azokban az államokban, ahol kiélezett csata várható Donald Trump és Kamala Harris között, törölteti nevét a szavazólapokról.

A Guardian szerint Kennedy Arizonában tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tíz csatatérállamban visszalép az elnökválasztástól, és arra kéri a választókat, hogy ne szavazzanak rá. A döntését azzal indokolta, hogy a Demokrata Párt a „háború, a cenzúra és a korrupció pártjává vált”.

Kennedy gyermekként fogadott hűséget a Demokrata Pártnak, és a polgári jogok élharcosainak tekintette őket. Októberben hagyta el a pártot, és függetlenként indult elnökjelöltként. Mostantól azonban Donald Trumpot fogja támogatni, az okok között említve a szólásszabadságot, az ukrajnai háborút és a gyermekek elleni háborút.

RFK korábban környezetvédelmi jogászként dolgozott, és számos sikeres perben vett részt szennyező cégek és önkormányzatok ellen. Az egészségügyi konteók terjesztőjeként is ismertté vált, és a Covid-járvány alatt több könyvet is írt.

Kennedy visszalépése és támogatása jelentős lehet az elnökválasztás szempontjából, mivel a választás néhány csatatérállamban, néhány tízezer szavazaton fog eldőlni. Donald Trump számára ez egy jó húzás lehet, mivel RFK támogatói közül sokan inkább Trumppal szimpatizálnak. Az AP hírügynökség által megrendelt felmérés szerint RFK támogatói közül sokan Kamala Harrishez vándoroltak át, ami Trump számára lehetőséget teremthet a támogatók megszerzésére.

Kennedy független elnökjelölt volt, és bár fűződik pár bizarr kijelentés a nevéhez, Biden visszalépéséig a közvélemény-kutatások szerint akár 14-16 százalékos ereményben is bízhatott. Azóta, hogy Kamala Harris lett a Demokrata jelölt, a támogatottsága visszaesett. A hírek szerint Kennedy Trumppal tárgyalt arról, hogy szerepet kapjon republikánus győzelem esetén a kormányban, leginkább az egészségügyi portfólió iránt érdeklődve.

Robert Kennedy visszalépése a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ingaállamokban és néhány továbbiban, ahol nem teljesen lefutott az eredmény, valóban lekerül a szavazólapokról, míg a valós tét nélküli többiben rajta marad, így azokban elvileg ő is választható lesz.