Népszavazást kezdeményeznek a Szabadság-szobor keresztje ellen

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége és több más művész, közéleti személyiség, tudós kezdeményez egy népszavazást, hogy megakadályozzák egy hatalmas kereszt elhelyezését a Szabadság-szobor talapzatán.

A kezdeményezők között olyan ismert személyiségek találhatók, mint Maurer Dóra, Hegedűs D. Géza, Demszky Gábor, Iványi Gábor, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Romsics Ignác, Spiró György, Závada Pál, valamint többek között Ács Pál, Békés Csaba, Darvasi László, Dés László, Eörsi Anna, Kalmár Melinda, Kardos Julianna, Ludassy Mária, Sz. Bíró Zoltán, Széchenyi Ágnes, Várady Szabolcs, Vásárhelyi Mária, Vörös Imre. A tiltakozók szerint a kereszt, mint az erkölcsi megújulást hozó ember kínhalálának jelképe, nem való politikai szimbólumként való meggondolatlan és ízléstelen fitogtatásra.

A levélírók úgy vélik, hogy a Szabadság-szobor talapzatán nincs helye a keresztnek, mivel annak politikai kihasználása többször is ellentétbe került a vallás- és gondolatszabadság európai hagyományával. Azt is hozzáteszik, hogy a szobor történetének állami eltörlése nem a kívánt hatást, hanem az erőszakosság és nevetségesség érzését válthatja ki.

A kezdeményezők felszólítják Budapest önkormányzatát, hogy helyi népszavazás formájában kérdezze meg a lakosságot, akarják-e ezt a változtatást. A levélben emlékeztetnek arra, hogy korábban indokolható döntés volt a szovjet katona szobrának eltávolítása, hogy a szabadság fogalmát szélesebb és általánosabb értelemben fogadhassa be az emlékmű, de a mostani elhatározás újra és megengedhetetlenül szűkítené ezt a fogalmat.

A Budapest jelképének számító szobor megváltoztatása nemcsak a kezdeményezőknek, hanem Budapest főépítészének, a szobor alkotójának, Kisfaludi Strobl Zsigmond jogörököseinek és még egy katolikus papnak sem tetszik. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője szerint sem illik a kereszt a Szabadság-szobor talapzatára, míg Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint egy kereszt nem sérti a Szabadság-szobor integritását, és ő támogatná a megépítését.