Narendra Modi ukrajnai látogatása

Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi érkezett Kijevbe, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel. Ez az első alkalom, hogy indiai miniszterelnök látogat Ukrajnába az ország 1991-es függetlenné válása óta.

Modi korábban találkozott Vlagyimir Putyinnal júliusban, és most reményét fejezte ki a konfliktus békés megoldására Ukrajnában. Az ukrán elnöki tanácsadó, Mihajlo Podoljak kiemelte Modi látogatásának jelentőségét, megjegyezve, hogy Új-Delhi befolyással bír Moszkvára. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy "barátként és partnerként reméli, hogy a béke és stabilitás hamarosan visszatér a régióba".

Modi kijelentette, hogy támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, és hangsúlyozta, hogy a párbeszéd és a diplomácia az egyetlen módja a konfliktus megoldásának. Kijelentette, hogy személyes szerepet kíván vállalni barátként Ukrajna békéjének elérésében. Modi részvétét fejezte ki a kijevi orosz rakétatámadás áldozatainak, amelyben 41 ember, köztük három gyermek, vesztette életét egy gyermekkórház elleni támadásban.

A miniszterelnök látogatása Ukrajnába megelőzte egy moszkvai útját, ahol a két ország közötti erős és hosszú távú kapcsolatok megerősítését célozta meg. India növeli kereskedelmét Oroszországgal, különösen az orosz nyersanyagok beszerzésében, de a kereskedelmi mérleg egyenlőtlen, és India egy ötéves terven keresztül kívánja azt kiegyensúlyozni. India a védelmi erői számára is orosz technológiára támaszkodik, és törekedik arra, hogy ezen a területen függetlenebbé váljon. Mind India, mind Oroszország tagja a BRICS-nek, amelyet a nyugati világrend ellensúlyozására hoztak létre.

Modi látogatása Ukrajnába, miután Moszkvában járt, úgy tűnik, hogy az indiai miniszterelnök szerepet kíván játszani a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalásokban. India bevonása a béketárgyalásokba összhangban áll Modi stratégiájával, hogy Indiát egy független hatalmi központként állítsa fel, sajátos külpolitikával. Azonban kétségek merülnek fel India hitelességét illetően a békeközvetítőként, mivel saját konfliktusai vannak szomszédos országokkal, mint például Pakisztán és Kína. Emellett India előnyöket élvez az ukrajnai konfliktusból, így valódi érdekei a háború megoldásában kérdésesek. Modi ukrajnai látogatásának időzítése, röviddel a konfliktus kiéleződése után, arra utal, hogy India semleges megjelenést kíván fenntartani, és gazdaságilag mindkét oldalról előnyöket kíván szerezni. Kétséges, hogy a tárgyalások megkezdődnek-e a háború befejezésének céljával, és Modi szerepe Putyin és Zelenszkij közötti közvetítőként bizonytalan.

Modi arra bátorította Zelenszkijt, hogy kezdjen béketárgyalásokat Oroszországgal, és felajánlotta India aktív támogatását. Zelenszkij kifejezte Ukrajna prioritását a háború befejezésében és az igazságos béke megteremtésében. Ukrajna tervezi, hogy idén második nemzetközi békecsúcsát tartja, meghívva az orosz képviselőket annak ellenére, hogy a Kurszki régióban tapasztalt feszültségek miatt.