Elképesztő adat: napi 6 millió italcsomagolást váltanak vissza a magyarok

Az elmúlt napokban a magyar vásárlók naponta 6 millió palackot, üveget és dobozt váltottak vissza, és néhány hét alatt a visszaváltások száma 150 millió darabra nőtt - közölte a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.

A vállalat kiemelte, hogy a visszaváltási rendszer nemcsak a környezetvédelmi hatások szempontjából előnyös, hanem hosszú távon a hazai ipart is támogatja, mivel lehetővé teszi az italcsomagolások hulladékának mérését, számolását, anyaguk szerinti csoportosítását és szállítását, ami erősítheti a hazai újrahasznosítási ipart és segíti annak tervezését.

A MOHU vállalása szerint az indulástól számított harmadik évre eléri a minimum 90 százalékos visszaváltási arányt Magyarországon.

Augusztus 16-ig a gyártók több mint 5,5 milliárd forint visszaváltási díjat fizettek be, míg a fogyasztóknak már 7,2 milliárd forintot térítettek meg, ami azt jelenti, hogy a MOHU csaknem 1,7 milliárd forintot előlegezett meg a gyártóknak, mivel ők ezt az összeget csak utólag, havonta fizetik be.

A visszaváltások során a vásárlók majdnem 90 százaléka a boltban levásárolható utalvány formájában kéri vissza a pénzt, ami eddig több mint 6 milliárd forintot tett ki. A visszaváltók körülbelül 13 százaléka bankszámlára utaltatja a pénzt, míg 0,4 százalékuk jótékonysági célokra ajánlja fel.

Jelenleg mintegy 3200 automatás és 1000 kézi visszaváltó pont működik az országban, és a számuk tovább növekszik, hiszen a bővítés folyamatos, több száz új automata telepítésével.

A MOHU adatai szerint bár egyre több betétdíjas italcsomagolást visznek vissza a gyűjtőpontokra, még mindig naponta átlagosan 6 millió darab 50 forintos palack kerül a kukákba, különösen a nagy forgalmú kerületekben, ahol a palackvadászok is egyre gyakrabban jelennek meg.