Mintegy 10 hónap alatt lehet csak munkát találni Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a munkakeresés átlagos időtartama Magyarországon 9,7 hónap, és a munkanélküliek közel harmada már legalább egy éve nem talál munkát.

A KSH júliusi foglalkoztatási és munkanélküliségi statisztikái alapján a 15–74 éves korosztályban a foglalkoztatottak létszáma 20 ezer fővel nőtt az előző év azonos időszakához képest, azonban a munkanélküliségi ráta 4,2 százalékon maradt. A férfiak foglalkoztatási rátája jelenleg 79 százalék, míg a nőké 71,2 százalék. A férfiaknál a munkanélküliek száma 109 ezer fő volt, a nőknél pedig 101 ezer főt tett ki, a munkanélküliségi rátájuk pedig a férfiak esetében nem változott, 4,2 százalék, míg a nőknél kissé nőtt, 4,3 százalékra emelkedett.

A 2024. május–júliusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma a 15–74 évesek körében 4 millió 746 ezer fő volt, míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon 4 millió 590 ezer fő dolgozott, ami 26 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak száma 12 ezerrel csökkent, 57 ezer főre.

A külföldön dolgozó magyarok száma is növekedett, már 109 ezer honfitársunk dolgozik más országokban.

Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint a júliusi munkaerőpiaci adatok az aktivitás növelését célzó programok eredményességét tükrözik, és a kormány célja, hogy a közel 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósításával a jelenlegi 81-ről 85 százalékra növelje a foglalkoztatottságat a 20-64 évesek körében. Az államtitkár hozzátette, hogy a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélyponton van, 2024. július végén az egy évvel korábbihoz képest 1,4%-kal, 224 ezer főre csökkent, ami szinte az egyetlen biztató adat a hazai gazdaság jelenlegi állapotában.