Magyarország migrációs politikája és az EU válasza

Magyarország kormánya bejelentette, hogy kész minden beutazni szándékozó migránsnak jegyet adni Brüsszelbe, válaszul az Európai Unió Bíróságának júniusi ítéletére, amely szerint Budapest nem tartotta be az uniós menekültügyi törvényeket.

A Politico szerint a magyar kormány ezzel a lépéssel az amerikai republikánus párt forgatókönyvéből merít inspirációt, amely már korábban is példaként szolgált számukra. Florida kormányzója, Ron DeSantis és más republikánus vezetők hasonló módszereket alkalmaztak, amikor migránsokat küldtek demokrata többségű amerikai városokba.

Az Európai Bíróság 2020-ban úgy ítélte meg, hogy Magyarország jogellenesen fogva tartotta a menedékkérőket, és kitoloncolta őket, mielőtt fellebbezhettek volna. Emiatt a bíróság arra kötelezte Magyarországot, hogy változtassa meg politikáját, de a magyar kormány figyelmen kívül hagyta az irányelvet.

A bíróság döntése értelmében Magyarországnak 200 millió eurós bírságot kell fizetnie, és további 1 millió eurót minden olyan napért, amikor nem teljesíti az ítéletet. A magyar kormány most azt vizsgálja, hogy per indításával behajthatja-e e költségek egy részét az Európai Bizottságtól.

Az Európai Bizottság szóvivője, Anitta Hipper reagált a magyar kormány fenyegetésére, kijelentve, hogy a Bizottság nem kíván reagálni a fenyegetésekre, de hangsúlyozta, hogy az EU célja a migráció hatékony és humánus kezelése. Hipper szerint az EU egységes fellépésre törekszik a migráció terén, legyen szó jogalkotásról, operatív lépésekről vagy partnerországokkal való együttműködésről.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar határvédelem Európa biztonságát szolgálja, és igazságtalannak tartja, hogy az uniós forrásokból Magyarország nem részesül kellő mértékben. Gulyás emellett felvetette, hogy ha Brüsszel ragaszkodik a jelenlegi szabályozáshoz, akkor Magyarország minden migránsnak felajánlja, hogy az „európai eljárásrend betartását követően önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk őket”.

Az Európai Bíróság ítélete szerint a menedékkérelmeket az uniós tagállamok határain is be kell fogadni, és ezeket nem lehet adminisztratív akadályokkal nehezíteni. Az ítélet nem szól arról, hogy Magyarországnak kötelező lenne menekülteket befogadnia, de azóta is vonakodik az ítélet végrehajtásától, ezért az Európai Bíróság újabb eljárást indított, és napi 1 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot a késedelem miatt.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón nyilvánosságra hozta a menedékkérők Brüsszelbe küldésének magyar kormány által kidolgozott tervét, és hangsúlyozta, hogy a külső schengeni határok védelme nem csupán magyar ügy, hanem Európa egészének fontos, ehhez képest továbbra sem kap erre forrást Magyarország, szemben más országokkal. "Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkapják őket. Egyirányú jegyet biztosítunk nekik" – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy minden migránsnak fel fogják ajánlani a magyar határon, hogy az európai eljárásrend betartását követően önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítják őket.