Kormánydöntés: 50 milliárd forint átcsoportosítása a költségvetési tartalékból

A kormány csütörtök este egy határozatban 50 milliárd forint átcsoportosításáról döntött az idei költségvetés általános tartalékából, amelynek jelentős részét a Beruházási Alap és az Építési és Közlekedési Minisztérium kapja.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány az általános tartalékból 50 milliárd - vagyis egészen pontosan 50 061 073 391 - forintot csoportosít át. Ebből 28,9 milliárd forint a Beruházási Alap Egyéb felhalmozási célú kiadások sorára jut, míg 16,1 milliárd forint az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, amelyet Lázár János vezet, ipari parki és térségi infrastruktúra fejlesztési feladatokra kerül. Továbbá, a Rogán Antal irányítása alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra 4,97 milliárd forintot kap, ami dologi kiadásokra szánt keret növekedését jelenti.

A kormányhatározat szerint a Beruházási Alapba kerülő 28,9 milliárd forint mellett az Építési és Közlekedési Minisztérium összesen 26 milliárd forintot kap, amely az előző információval ellentétben áll, hiszen ott 16,1 milliárd forintról volt szó. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szintén több pénzt kap, mint az első cikkben szerepelt, összesen 4,97 milliárd forintot.

A kormánydöntés érdekessége, hogy a Beruházási Alap, amely több állami beruházási célra szolgál, most jelentős összeget kap, annak ellenére, hogy másfél hónappal ezelőtt a kormány még 160 milliárd forinttal csökkentette az előirányzatát. A kormány további beruházáselhalasztásokat tervez, miközben állami beruházás támogató programot is indítana a kkv-k számára.

A kormányablakokban dolgozó kormánytisztviselők ruházati költségtérítésére is jut pénz, összesen 1,12 milliárd forintot kapnak az idei költségvetésből, és a jövő évtől évente ugyanennyi összeget kell erre a célra tervezni.

A kormányhatározatban szerepel még, hogy Jordánia ingyenesen kap tíz-tíz darab lélegeztetőgép-alkatrészt (gurulós állványt, légzőkör-tartó kart és aktív légúti párásítót), amelyeket korábban a NATO-n keresztül terveztek eljuttatni, de ezt a döntést most visszavonták, és közvetlenül, a NATO közbeiktatása nélkül juttatják el az alkatrészeket a közel-keleti királyságba.

A magyar költségvetés júliusban pluszos lett, 213 milliárd forint többlettel zárt, az államháztartás központi alrendszere ezzel az év első 7 hónapjában 2443,3 milliárd forintos mínusznál járt a múlt hónapban.