Jerome Powell és az amerikai gazdaság jövője

A BCA Research elemzőintézet szerint az USA gazdasága recesszióban van, és a közelgő kamatcsökkentések nem lesznek elegendőek a helyzet megfordítására. Jerome Powell, a Fed elnöke a Jackson Hole-i konferencián beszédet mondott, amelyben kitért a monetáris politika jövőbeli irányára és megerősítette, hogy az infláció fenntartható módon visszatér a 2 százalékos szintre.

A BCA Research befektetési kutatócég szerint a gazdaság a recesszió küszöbén áll, és a várható amerikai jegybanki kamatcsökkentés nem lesz elegendő a helyzet javítására. Garry Evans, a BCA Research globális eszközallokációért felelős vezető stratégája a CNBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy a piaci vélekedéssel ellentétben a recesszió már valóság. Az amerikai munkaerőpiac romlását és a feldolgozóipari aktivitás csökkenését emelte ki a gazdaság lassulásának jeleiként.

Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint a munkanélküliségi ráta júliusban 4,3%-ra emelkedett, ami 2021 októbere óta a legmagasabb érték. A befektetők a határidős piac alapján legalább három kamatcsökkentésre számítanak az év végéig, de Evans szerint ez nem fog jelentős változást hozni. "Néhány kamatcsökkentés nem fogja megakadályozni a recessziót" - magyarázta, hozzátéve, hogy egy átlagos recesszió 10 hónapig tart, és a Fed-csökkentéseknek idő kell, hogy érezhető hatást gyakoroljanak a gazdaságra.

A piacok nagy várakozással tekintettek Jerome Powell Fed-elnök beszédére, amelyet a Jackson Hole-i konferencián tartott. A beszéd a monetáris politikai kilátásokra kitért, és a piacok azt találgatták, hogy mennyi kamatcsökkentést hajthat végre idén a Fed. A várakozások szerint a jegybank már szeptemberben megkezdi a lazítást, de a piacok már csak 25 bázispontos csökkentést vártak.

A reálgazdasági adatok ellentmondásosak voltak: a munkanélküliség nőtt, de az aktivitást mutató indikátorok szerint a gazdaság továbbra is erős. Az infláció a jegybanki cél felett állt, de trendszerűen csökkent. Az amerikai kamatkilátások átárazódása jelentősen befolyásolta a piaci mozgásokat, ezért a mai esemény nagy figyelemnek örvendett. Powell magyar idő szerint 4-kor kezdte beszédét.

Powell beszédében megerősítette a bizalmat abban, hogy az infláció fenntartható módon visszatér a 2 százalékos szintre. Az irányadó kamatláb jelenlegi szintje bőséges mozgásteret biztosít a Fed számára, hogy reagáljon az esetlegesen felmerülő kockázatokra. A piaci várakozások alapján a következő három Fed ülés közül az egyiken lehet egy 50 bázispontos kamatvágás.

A Fed elnökének beszéde alatt és után a dollár gyengült, a forint erősödött, a részvényárak felpattantak, valamint a kötvényhozamok mérséklődtek. Az euró forint keresztárfolyam 393,7-ről egészen 393 alá erősödött, az amerikai tőzsdeindexek emelkedtek, az euró kilőtt a dollárral szemben, és az olajárak is megmozdultak.

Összességében a munkaerő-piaci feltételek kevésbé feszültek, mint közvetlenül a járvány előtt, és nem tűnik valószínűnek, hogy a munkaerőpiac a közeljövőben megnövekedett inflációs nyomás forrása lenne. A gazdaság jelenlegi állapotáról szólva Powell szerint a szigorú monetáris politika hozzájárult az aggregált kereslet mérséklődéséhez, ami az aggregált kínálat javulásával együtt csökkentette az inflációs nyomást.

A Bloombergnek nyilatkozó közgazdászok szerint a Fed eddig sikeresen menedzselte a gazdaság "puha leszállását", de a túl lassú monetáris enyhítés kockázata most már nagyobb, mint a magasabb infláció veszélye. A szeptemberi kamatvágás nagyságát az augusztusi foglalkoztatási jelentés fogja meghatározni. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint 3 kamatdöntő ülés lesz idén, összesen 100 bázispontos kamatvágással.