Gyurcsány Ferenc: Bizonyítani fogjuk Kiss László elleni szervezett akciót

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kormány szervezett akciót folytat Kiss László óbudai polgármester ellen, amit bizonyítani is fognak. A politikus Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben több kérdést is felvetett a polgármester letartóztatásával kapcsolatban.

Gyurcsány Ferenc pénteken reggel arról írt, hogy a kormány emberei állami provokátorokat használtak, hogy besározzák és bűnbe vigyék a politikai ellenfelet. A DK elnöke azt is hozzátette, hogy szerinte Kiss Lászlót azért akarták börtönbe vinni, hogy uralhassák Óbudát, és az ő szemükben a polgármester legnagyobb bűne, hogy nyert.

Gyurcsány Ferenc felvetette a kérdést, hogy mit gondolnak a követői arról, ha egy kormány embere fedett nyomozóként próbál ellenzéki politikusokat bűncselekményre rábírni, és ezt hivatalos dokumentumok is tanúsítják. Azt is megkérdezte, mi a véleményük arról, ha egy demokratikusnak mondott állam provokátorokat használ politikai ellenfelei besározására.

Az óbudai polgármester, Kiss László házkutatás után került őrizetbe, és azóta is előzetes letartóztatásban van. A Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette, hogy az óbudai korrupciós ügyről van szó, amelyben korábban Czeglédy Gergőt, Óbuda alpolgármesterét is őrizetbe vették. Kiss László védőügyvédje, Zamecsnik Péter szerint az egyik gyanúsított vádalkut kötött a kerületi korrupciós botrányban, és sajtóinformációk szerint Kiss Lászlóra egy munkatársa, barátja és egykori egyetemista társa is tehetett vallomást. Azonban P. Gábor, az ügy egyik szereplője nem kötött vádalkut, bár felajánlották neki a nyomozati alku lehetőségét.

Gyurcsány Ferenc szerint a politika nem ilyen, mint amilyenné ezek tették, és hangsúlyozta, hogy nem lehet ezt egy vállrándítással elintézni. Az önkormányzat korábbi közleményében is hasonló érvelés szerepelt, amely szerint az óbudai ellenzéki győzelem komoly gazdasági érdekeket sértett a Fidesz számára, mivel a polgármester és támogatói megakadályozzák többek között a Római-part és a Hajógyári-sziget területének beépítését.

A Magyar Nemzet értesülései szerint P. Gábor ügyvédje reméli, hogy védencének szeptemberben már nem hosszabbítják meg a letartóztatását, mivel szerinte a kényszerintézkedésre semmi szükség. Az ügyben érintett gyanúsítottak többsége szabadlábon van, és az ügyészség a gyanúsítottakat terhelő bizonyítékok java részét különböző alkuk útján szerezte be. Az ügy részleteiről az ügyvéd nem kívánt beszélni, de kiemelte, hogy a nyomozást még 2021 végén rendelték el az úgynevezett Anonymous-videók hatására.