Győrffy Balázs lemondott tisztségeiről és kilépett a Fideszből

Győrffy Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, ittas állapotban tettlegességig fajuló vitába keveredett egy nővel, amiért lemondott minden közéleti pozíciójáról és kilépett a Fidesz pártból.

Győrffy Balázs egy budapesti szórakozóhely közelében részegen megütött egy nőt, ami súlyos testi sértés és garázdaság miatt eljárást indított ellene a Központi Nyomozó Főügyészség. Az incidens során egy fiatal súlyos sérüléseket szenvedett és orvosi ellátásra szorult. A politikus Facebook-bejegyzésében vállalta a felelősséget és a jogi következményeket, kijelentve, hogy "Elfogadhatatlan és vállalhatatlan, amit tettem". Győrffy Balázs lemondott az Európai Parlamenti képviselői mandátumáról, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki tisztéről és a Fidesz pártból is kilépett.

A Fidesz párt elítélte Győrffy viselkedését, hangsúlyozva, hogy az erőszak, különösen a nők elleni erőszak, elfogadhatatlan és azok, akik megsértik a párt szabályait és értékeit, nem lehetnek a közösség részei. A Központi Nyomozó Főügyészség nem adhat további részleteket az ügyről a büntetőeljárás sikeressége érdekében.

Győrffy Balázs korábban több közéleti pozíciót is betöltött, többek között az Nemesgörzsönyi Református Egyházközség presbitere, labdarúgó és vadász volt, valamint 2007 óta a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke, 2013-tól pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az ügy kapcsán egy volt államtitkár megjegyezte, hogy Győrffy Balázsnak voltak korábbi botrányai, de ezek eddig nem derültek ki.

Az Európai Parlament törvénye értelmében a megüresedett képviselői hely betöltéséről az adott tagállam dönthet, így a Fidesz-KDNP most tíz jelölt közül választhatja ki Győrffy utódját. Az új EP-képviselő megválasztásának nincsen hivatalos határideje. A jelöltek között szerepel Bólya Boglárka, Petri Bernadett, Hegedűs Barbara, Kavecsánszki Ádám, Juhász Hajnalka (KDNP), Kósa Ádám, Hidas Dóra, Tóth Edina, Magyar Ágnes Zsófia és Tordai-Lejkó Gábor. Az új képviselő személyéről a tagállam tájékoztatja az EP-t, és azt később bejelentik a plenáris ülésen, az új EP-képviselő pedig csak azután léphet hivatalba, hogy aláírta az összeférhetetlenségről szóló nyilatkozatot.