Meghalt Pathó István, a Vízipók szinkronhangja

89 éves korában meghalt Pathó István, Jászai Mari-díjas magyar színművész és szinkronszínész, aki számos híres filmben és rajzfilmsorozatban kölcsönözte hangját karaktereknek, köztük a Vízipók-csodapók címsereplőjének.

Pathó István 1935. július 25-én született a szabolcsi Ököritófülpösön, és tanulmányait a Mezőgazdasági Akadémián végezte 1956-ban. Színészi pályafutása a debreceni Sztanyiszlavszkij Stúdióban indult, majd Téri Árpád szerződtette a Csokonai Színházhoz. Később az Egri Gárdonyi Géza Színházhoz, majd a Békéscsabai Jókai Színházhoz szerződött. A 60-as évek elején a Kecskeméti Katona József Színházban dolgozott, majd 1965-től a Nemzeti Színház tagja lett, és a 2000-es években a Pesti Magyar színházban játszott.

Munkássága során több elismerésben is részesült: 1989-ben Jászai Mari-díjat és Farkas-Ratkó-díjat kapott, valamint 1996-ban megkapta A Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjét is. A 2010-es évektől már nem vállalt szerepeket, és szabadidejében 3000 kötetből álló könyvtárában olvasgatott magyar, angol és latin nyelvű könyveket.

Több mint öt évtizedes karrierje során számos színházi és filmes munkát vállalt. Olyan darabokban játszott, mint a Lear király, a Szent Péter esernyője, a Csongor és Tünde vagy a Cseresznyéskert. Filmes szerepeinek listája is hosszú, a közönség láthatta őt a Pacsirtában, az Egri csillagokban, az Utószezonban, az Angi Verában vagy a Szomszédokban, ahol a visszatérő biztosítási ügynököt alakította, valamint a Kisváros című sorozatban is szerepelt. Emellett szinkronizált külföldi sztárokat is, mint például A keresztapa Amerigo Bonaseráját, A három muskétás, avagy a királyné nyakláncaban, A bárányok hallgatnak Lamarjának, a Doktor Zsivágóban Rod Steiger magyar hangjaként, a Pokoli toronyban vagy a Twin Peaks című filmekben és sorozatokban, ahol Hughes őrnagy hangját adta a Híd a Kwai folyónban.

Pathó István hangját a rajzfilmekben is gyakran hallhattuk, amelyek generációk gyermekkorát határozták meg. A Vízipók-csodapók rajzfilmsorozatban ő adta a főszereplő hangját, és negyven epizódon keresztül szólaltatta meg a csodapókot az 1975-1985 között készült sorozatban. A Hupikék törpikék Lusti törpjének, a Macskafogó bankigazgató egér karakterének, a Maci Laci Bubujának, valamint a Kukori és Kotkoda, a Kérem a következőt!, a Misi Mókus kalandjai, a Frakk, a macskák rém és a Mézga Aladár különös kalandjai című műsorokban is ő kölcsönözte hangját a karaktereknek.

Pathó István halálának hírét a Femina közölte a Voxmagazin nyomán. Emlékét a színházi és filmes munkái, valamint a rajzfilmekben nyújtott felejthetetlen szinkronszerepei őrzik. A Vizipók-csodapók megalkotója, Kertész György is ezen a nyáron távozott az élők sorából 92 évesen.