Megtalálták a brit techguru lányának holttestét az elsüllyedt luxusjacht roncsai között

A brit techguru, Mike Lynch lányát, Hannah Lynch-et már csak holtan találták meg a Szicília partjainál elsüllyedt luxusjacht roncsai között. A tragédia áldozatainak családjai mély gyászukat fejezték ki, miközben a kutatási műveletek nehézségeiről is beszámoltak a hatóságok.

Az olasz speciális búváregységek pénteken megtalálták a hatodik eltűntként kezelt személy holttestét is a Bayesian luxusjacht roncsában. A hivatalos szervek nem erősítették meg, de a BBC szerint a holttest Hannah Lynch-é lehet, aki az utolsó eltűntként volt nyilvántartva. A 18 éves Hannah Lynch volt az utolsó a hat utas közül, akit még eltűntként tartottak számon a tragédia után. A kutatást nehezítették a hajó körüli törmelékek és a bútorok, amelyek miatt a búvárok nem tudtak bemenni a tengerfenéken lévő roncsba.

Luca Cari, a tűzoltó-mentőszolgálat szóvivője a Sky Newsnak elmondta, hogy a roncsok belsejében nagyon nehéz mozogni, és egyetlen méternyi előrehaladás akár 24 órát is igénybe vehet. Carlo Dall'Oppio, a tűzoltóság országos vezetője a Daily Mail-nek nyilatkozva hozzátette, hogy a műveletek lassan haladnak, mert a búvárok biztonságát is meg kell óvniuk.

Az olasz média szerint az áldozatokat a jacht kabinjaikkal ellentétes oldalán találták meg, ami arra utal, hogy a beáramló víz elől próbáltak menekülni. Vincenzo Zagarola az olasz parti őrségtől azt nyilatkozta, hogy „nincs napirenden” a döntés arról, hogy az elsüllyedt jachtot kiemeljék-e a tengerfenékről.

Mike Lynch volt az ötödik holttest, amelyet a szerencsétlenül járt jacht alsó fedélzetén találtak. David Tabizel, az Autonomy társalapítója Mike Lynch-ről úgy nyilatkozott, hogy a világ egy zsenit, a családja egy óriási embert veszített el. A TechUK nevű ipari csoport a brit technológiai ágazat „rendkívül jelentős és úttörő alakjának” nevezte.

Jonathan és Judy Bloomer gyermekei szerint szüleik elvesztése „elképzelhetetlen gyászt jelentett”. Neil Berkett, az NSPCC gyermekjótékonysági szervezet elnöke Jonathan Bloomernek adózott tisztelettel. Chris és Neda Morvillo családja közleményt adott ki, amelyben „hatalmas veszteségük” miatt érzett „teljes megrendülésről” beszéltek.

A hajó elsüllyedését egy helyi villatulajdonos térfigyelő kamerája rögzítette, és a felvételt az ügyészség is vizsgálja. A Bayesian nevű jachtot egy tornádó süllyesztette el, és a fedélzeten összesen 22-en voltak, a baleset után 15 embert élve mentettek ki a tengerből. A mentés során sorra kerültek elő az áldozatok, köztük volt Jonathan Bloomer és Chris Morvillo is. Mike Lynch holttestét szerdán, míg lánya, Hannah Lynch holttestét még tegnap este találták meg, de egyelőre nem emelték ki a vízből.

A Bayesian séfjének, Recaldo Thomasnak a holttestét találták meg elsőként, az elmúlt napokban pedig öt ember holttestét hozták fel a hajóroncsból: Mike Lynch brit techmilliárdos, Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International ügyvezető elnöke és felesége, Judy, valamint Chris Morvillo amerikai ügyvéd és felesége, Neda. Mike Lynch felesége, Angela Bacares, Hannah Lynch édesanyja túlélte a balesetet.

A Bayesian igazán pazar belső terekkel rendelkezett, erről tanúskodik az a videó, amelyet a Perini Navi tett közzé az akkor még Salute nevet viselő hajóról 15 évvel ezelőtt a Youtube-on. A Bayesian roncsa egészen a tengerfenéken, 50 méter mélyen fekszik, és a mentők a hétfő óta tartó műveletet bonyolultnak nevezték, a búvárok csak 12 perces műszakokban mennek a víz alá. A kutató- és mentőcsapat búvárai szerint a hajó gyakorlatilag sértetlen állapotban van a tengerfenéken.

A jacht kapitánya, James Catfield, aki jelenleg a Termini Imerese sürgősségi osztályán lábadozik, a La Repubblica szerint csupán egyetlen mondatot közölt: „Ezt nem láttuk jönni” – idézte a kapitányt a Sky News.