Börtönlázadás tört ki a volgográdi régióban

Oroszországban, a volgográdi régióban lévő szigorúan őrzött börtönben, az IK-19 börtönkolóniában rabok lázadtak fel, több őrt túszul ejtve. Az incidens során legalább egy őr életét vesztette, és további négy megsebesült.

A börtönlázadás a 19. számú büntetőtelepen történt, amely a fegyelmi bizottság ülése alatt robbant ki. A létesítmény több alkalmazottja is megsérült az események során. A túszok kiszabadítására az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) akciót indított. A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint a túszejtésnek legalább egy halottja van, míg más források szerint kettő. Az Interfax hírügynökség információi alapján három sebesültet intenzív kezelésre szállítottak. Az orosz média három túszejtőről számolt be, de a túszok pontos száma egyelőre ismeretlen.

Az RBK hírportál szerint az elkövetők az Iszlám Állam terrorszervezet követői lehetnek, azonban ez az információ még nem kapott megerősítést az orosz állami médiától. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított a történtek miatt. A Meduza hírügynökség szerint a lázadókról kiszivárgott felvételek is az Iszlám Államhoz köthetik őket, és nem ez az első eset, hogy az Iszlám Államhoz köthető fogvatartottak lázadtak fel oroszországi börtönökben. A Guardian szerint a rabok magukat az Iszlám Államhoz tartozónak vallották.

A 19. számú fegyház, amely Szurovikino város határában helyezkedik el, Volgográdtól mintegy 130 kilométerre található, és körülbelül 1200 őrizetes befogadására alkalmas. A börtönkolónia a legmagasabb biztonsági szintű létesítmények közé tartozik.

A túszok számáról és állapotáról egyelőre nem tudni konkrétumokat, ugyanakkor egyes beszámolók szerint a büntetőtelep igazgatója, Andrej Gyevjatov és a helyettese is köztük volt. Gyevjatov azonban kiszabadult azóta, egyesek szerint a túszejtők maguk adták át a hatóságoknak, miután az igazgató megsebesült. Az iszlamista szálat erősítik azok az értesülések is, miszerint a volgográdi mecset imámját a hatóságok a büntetőtelepre szállították, hogy kezdjen tárgyalásokba a túszejtőkkel. A Guardian információi szerint a börtön közleményében a túszmentés folyamatban van, és egy orosz Telegram-csatornán megosztott videón legalább három hadonászó rab és egy vértócsában fekvő börtönőr látható, az egyik rab kést tartott a kezében.