A BME gólyatáborainak új szabályozása

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkacsoportot hozott létre a gólyatáborok szabályozásának felülvizsgálatára, válaszul a bodajki táborban történtekre és a megalázó bánásmódra. A jövő évtől kezdődően a táborokat központilag szervezik, pszichológusok bevonásával, hogy biztosítsák a biztonságos és méltóságteljes környezetet a hallgatók számára.

A BME által létrehozott munkacsoport, melyet Bihari Péter oktatási rektorhelyettes vezet, azután kezdte meg a felülvizsgálatot, hogy jelentések láttak napvilágot a gólyatáborokban tapasztalt kegyetlen bánásmódról. Az egyetem vizsgálja az eseteket és új, egységes szabályozást dolgoz ki, amely a biztonság, közösségépítés és elfogadás jegyében születik meg. A munkacsoport minden beérkezett jelentést kivizsgál, és belső kommunikációs csatornát nyit a hallgatók számára.

A jövőbeni táborokat új modell alapján szervezik, amely magában foglalja a pszichológusok jelenlétét, akik mentális támogatást és integrációs tanácsokat nyújtanak a diákoknak. A táborok programjait úgy alakítják ki, hogy azok figyelembe veszik az egyéni különbségeket és inkluzívak legyenek. Az egyetem emellett továbbfejleszti a hallgatókat segítő szolgáltatásokat, biztosítva a pszichológusokhoz való hozzáférést az év folyamán felmerülő nehézségek vagy problémák esetén.

A BME ígérete szerint a jövőben mindenki egyenlő eséllyel vehet részt a táborokban, és a szabályozás új alapelvei garantálják a biztonságos és pozitív élményt a hallgatók számára. A változások célja, hogy megelőzzék az abúzusokat és egy új, közösségközpontú szabályozást hozzanak létre. A tervezett események az eddigi rendezvények értékeire építenek, de a megújulás része a szemléletváltás is, annak érdekében, hogy az esemény egyetemkezdő fesztiválként támogassa a közösségépítést, segítse a középiskola és az egyetem közötti átmenetet, és megalapozza a sikeres egyetemi tanulmányokat.