Az Alzheimer-kór elleni gyógyszer engedélyezése Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) engedélyezte a Leqembi nevű Alzheimer-kór elleni gyógyszer forgalomba hozatalát, amely az első ilyen jellegű szer az országban, és amely képes lassítani a betegség súlyosbodását.

A MHRA csütörtökön adott zöld utat a Leqembi nevű gyógyszernek, amelyet az Alzheimer-kór kezelésére fejlesztettek ki. A hatóság kiemelte, hogy a gyógyszer az első, amelyet Nagy-Britanniában engedélyeztek, és amely igazoltan hatásos a betegség súlyosbodásának lelassításában.

A Leqembi azonban nem lesz elérhető a brit állami egészségügyi szolgálaton (NHS) keresztül, mivel az Egészség és Ápolás Kiválóságáért Nemzeti Intézet (NICE) szerint a lecanemab nevű hatóanyag előnyei túl csekélyek ahhoz, hogy igazolják a jelentős költségeket.

A gyógyszer elsősorban azoknak a pácienseknek nyújthat segítséget, akiknél az Alzheimer-kór még nem haladt előre. A kezelés során a gyógyszert kéthetente intravénásan adják be, és célja a Béta Amiloid nevű protein blokkolása, amely lerakódásokat okoz az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyában. Bár a Leqembi nem képes meggyógyítani a betegeket, képes lelassítani a demencia súlyosbodását.

Az Egyesült Államokban a gyógyszert már tavaly engedélyezték, ahol a kezelés évente páciensenként körülbelül 26 ezer dollárba (9 millió forint) kerül. Szakértők és jótékonysági szervezetek szerint a lecanemab az első olyan elismert hatóanyag, amely a betegséggel a kezdeti fázisban veszi fel a harcot, nem csupán a tünetek kezelésére szolgál.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azonban július végén elutasította a Leqembi engedélyeztetését, mivel bár a gyógyszer hatásosnak bizonyult, a megfigyelt hatás a szellemi leépülés lassításában nem ellensúlyozza a súlyos mellékhatások, különösen az agyvérzések kockázatát.

A brit hatóság szerint az agyvérzés kockázata főként azoknál a személyeknél áll fenn, akik bizonyos genetikai adottságokkal rendelkeznek, ez a diagnózisok 15 százalékát érinti, és ezek a betegek nem kaphatják meg a gyógyszert.