Újabb üzemanyagár-csökkenés a láthatáron

A hétvége újabb jó hírt hoz az autósok számára: a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 7-7 forinttal csökken szombattól.

A holtankoljak.hu információi szerint a változás a kutak áraiban is érzékelhető lesz, amelynek pontos mértékét szombaton ismerhetjük meg. A csökkenés előtt a hazai kutakon a következő átlagárakon lehetett tankolni:

  • 95-ös benzin: 605 Ft/liter
  • Gázolaj: 609 Ft/liter.

A héten már tapasztalhattunk egy jelentősebb árcsökkenést, amikor a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 6 forinttal mérséklődött. Az árak csökkenésének hátterében a Brent-olaj árának jelentős, egy hét alatt 82 dollárról 76 dollárra történő esése áll, valamint a mediterrán tőzsdén a gázolaj ára is csökkent, egy hete 730 dollár volt tonnánként, csütörtökre pedig 685 dollárra esett.

A legfrissebb információk szerint a benzin ára akár 600 forint alá is kerülhet. Az üzemanyagárak további alakulását szorosan követi a piac, és a változások a fogyasztók pénztárcáját is érzékelhetően befolyásolják.

A Mol nem finomított termékeket, hanem nyersolajat importál (illetve kis mennyiségben van saját termelése is), a beszerzési áraik azonban nem teljesen átláthatók. A nagykereskedelmi árképzésben egyébként nincs szerepe az Urals kőolajtípus árának, a Mol (ahogy a magyarországi üzemanyag nagykereskedelmi piac mintegy 30 százalékát lefedő importőrök) a mediterrán gázolaj jegyzésárak mozgását követi le és állapítja meg az értékesítési árait.

Az orosz olaj persze olcsóbb mint az északi-tengeri Brent, de a kettő közti árkülönbözetet szinte teljes mértékben (95 százalékban) elvonja az állam, amely az Erste kalkulációja szerint 100-150 millió dollár bevételt hoz az államháztartásnak.

Az utóbbi hetekben egyébként nem a Molt és az importőröket, hanem a kúthálózatokat érte kritika. Ugyanis több alkalommal előfordult, hogy a kutakon lévő árak kisebb mértékben csökkentek annál, amit a nagykereskedelmi árváltozás lehetővé tett volna.