Magyar Érdemrendet kapott Aleksandar Vučić szerb elnök

Aleksandar Vučić szerb elnök a Magyar Érdemrend nagykeresztjét kapta meg Orbán Viktor előterjesztésére, a Magyar Közlöny csütörtök esti kiadásában megjelent köztársasági elnök júliusi határozata alapján.

Vučić a díjat a Magyarország és a Szerb Köztársaság közötti kapcsolatok elmélyítéséért végzett munkájáért kapta, amely magában foglalja a gazdasági, energetikai és biztonságpolitikai stratégiai együttműködések fejlesztését, valamint a magyar és a szerb nép történelmi megbékélését elősegítő tevékenységeket. A kitüntetés nyaklánccal és arany sugaras csillaggal jár együtt.

A szerb elnök, aki 2014 óta vezeti Szerbiát először miniszterelnökként, majd elnökként, Orbán Viktor egyik régi szövetségese. Orbán 2022-es beiktatása után Vučić volt az első államfő, aki hivatalos látogatást tett Magyarországra. A két vezető többek között a hadiipar együttműködésének elmélyítéséről is tárgyalt, és megállapodtak a haditechnikai és haderőfejlesztési kooperáció új szintre emelésében.

Az állami kitüntetés átadása nem meglepő, tekintettel arra, hogy Orbán Viktor két évvel ezelőtt szintén átvette a Szerb Köztársaság Érdemrendjét. Ezt a kitüntetést korábban olyan vezetők kapták meg, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök, Kirill moszkvai pátriárka, valamint Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnökségének szerb tagja.