A magyarok többsége továbbra sem támogatja a budapesti olimpiai pályázatot

A Publicus Intézet felmérése alapján a magyarok többsége, 55% ellenzi egy esetleges budapesti olimpiai pályázatot, míg csak 41% áll mögötte.

A kormánypárti szavazók körében azonban jelentős a támogatottság, 78% szeretné, ha Magyarország rendezhetne olimpiát. A Tisza Párt szimpatizánsainál ez az arány még magasabb, 80% támogatja az ötletet. Ezzel szemben az ellenzéki pártok híveinek 81%-a nem támogatja az ötletet, a bizonytalanok körében pedig 58% elutasítja a pályázatot. A fővárosiak körében is inkább az elutasítás a jellemző, 59% nem szeretne olimpiát Budapesten, míg 37% támogatná a rendezést.

A válaszadók többsége, 65% szerint az olimpia növelné az ország ismertségét, és 56% gondolja úgy, hogy javítaná Magyarország megítélését. Ugyanakkor 55% büszkeséggel töltene el egy sikeres rendezvény. Azonban a megkérdezettek 59%-a szerint Magyarország túl szegény ahhoz, hogy olimpiát rendezzen, és 61% úgy véli, hogy a fejlesztésekből főként a kormányhoz közel álló vállalkozók profitálnának.

A kormánypárt hívei közül is 45% inkább más célra költené a pénzt, 28% szerint az ország nem engedheti meg magának ezt a kiadást, és 30% gondolja úgy, hogy a kormányhoz közel álló üzletemberek járnának jól az olimpiával. A felmérés szerint 71% úgy véli, hogy az olimpia megrendezése túlságosan költséges lenne, és Magyarországon ezt a pénzt más célokra kellene fordítani.

A kormány és Budapest korábban tagadta, hogy pályáznának a 2036-os olimpiára, mivel az infrastrukturális beruházások hiánya miatt nem lenne megfelelő a rendezés. Az elutasítás fő oka a költségek magas volta, az ország szegénysége, valamint a feltételezett kormányközeli vállalkozók nyerési esélye. Az idei párizsi olimpia szervezése több mint 3200 milliárd forintba került, ami felveti a kérdést, megérné-e Magyarországnak hasonló összeget fordítani egy ilyen rendezvényre. Összesítésünk szerint még így is több ezer milliárd forintot emésztene fel a rendezés, aminek egy részére persze lehet azt mondani, hogy olimpia nélkül is szükséges beruházás lenne.