Korrupciós vádak a parkolási rendszerek ügyében

Vádat emeltek többek között Horváth Csaba zuglói polgármester, Tóth Csaba, Baja Ferenc volt miniszter és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő ellen a zuglói és újbudai parkolási rendszerek, valamint egy BKV-val kapcsolatos informatikai szerződés ügyében.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a vádlottak befolyásukkal biztosítottak szerződéseket egy vállalat számára, cserébe havi 10-15 millió forint közötti összegeket kaptak. A vádirat részletei szerint Horváth Csaba és Tóth Csaba előre kiválasztottak egy céget a parkolási rendszer üzemeltetésére Zuglóban, és a pályázat megnyerése után pénzt fogadtak el a cég képviselőitől. Hasonlóan korrupciós gyakorlatokat figyeltek meg Újbudán is. Baja Ferenc állítólag összesen 37 millió forintot kapott azért, hogy biztosítsa az informatikai szerződés folytatását, míg Molnár Zsolt részesedést kért az üzletből.

A vádak szerint a politikusok befolyásukat érvényesítették a közbeszerzési eljárások manipulálásával, hogy bizonyos cégek nyerhessenek a fizetős parkolási rendszerek üzemeltetésére. A vádlottak ellen végrehajtandó szabadságvesztés, tízmillió forintot meghaladó pénzbüntetés és vagyonelkobzás is indokolt lehet.

Horváth Csaba a vádakat alaptalannak nevezte, és biztos abban, hogy az eljárás során ez be is fog bizonyosodni. Kijelentette, hogy sem ő, sem ügyvédje nem kapta meg a vádiratot, és tiszta lelkiismerettel áll a bíróság elé. A tárgyalás nyilvános lesz.