Ukrán erők betörési kísérlete Oroszországban

Ukrán szabotázs- és felderítőcsapatok megkísérelték áttörni Oroszország Brjanszki területének határát, de az orosz erők állítása szerint visszaverték őket. Az incidensről szóló jelentések ellentmondásosak, és az ukrán hadsereg nem erősítette meg a történteket.

A brjanszki kormányzó, Alekszandr Bogomaz szerint az ukrán csapatok augusztus 21-én próbáltak behatolni a területre, de az orosz erők megakadályozták a támadást és "katonai vereséget mértek" rájuk. A Klimovszkij körzetben történt események kapcsán a Kremlhez közelálló források ellentmondó információkat közöltek.

Az ukrán főparancsnok szerint az ukrán erők korábban, augusztus 6-án már betörtek a Kurszki területre, és 1263 km² területet, valamint 92 települést foglaltak el. Az ukrán elnök, Volodymyr Zelenszkij egy pufferzóna létrehozását tűzte ki célul, és csökkentette az orosz tüzérségi támadásokat, valamint a polgári áldozatok számát a Szumi régióban a Kurszki offenzíva óta.

Zelenszkij a Kurszki területen tett látogatása során találkozott a katonai parancsnok Oleksandr Syrskyival, és bejelentette egy újabb orosz város elfoglalását a régióban. A védelmi miniszter, Rusztem Umerov indokolta az offenzívát azzal, hogy meg kell védeni az ukrán városokat az orosz tüzérségi támadásoktól. Zelenszkij frissítéseket is kapott a Donyec-medencében, Toreck és Pokrovs környékén zajló intenzív orosz támadásokról.

Orosz médiajelentések szerint a Kurszki invázió során több mint 122 000 orosz menekült el a határterületekről. A Kurszki offenzíva állítólag megzavarta a titkos tárgyalásokat az oroszok és az ukránok között.