Thaiföldön azonosították a majomhimlő új variánsát

Thaiföldön azonosították a majomhimlő vírusának új variánsát, a Klade 1b-t, amely egy európai férfit fertőzött meg. Ez a második alkalom, hogy ezt a törzset Afrikán kívül azonosították.

A thaiföldi egészségügyi hatóságok megerősítették, hogy az országban diagnosztizált legújabb majomhimlős eset a vírus 1b kládba tartozó törzsének fertőzése. A fertőzött egy 66 éves európai férfi, aki múlt héten érkezett Thaiföldre egy meg nem nevezett afrikai országból, ahol a betegség már elterjedt. A férfi augusztus 14-én érkezett Bangkokba, és a majomhimlő tüneteivel kórházba szállították.

A helyi járványügyi minisztérium főigazgatója a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a vizsgálati eredmények megerősítik a fertőzést, és hogy a férfi valószínűleg egy endémiás országban fertőződött. A páciens jelenleg karanténban van egy bangkoki kórházban, és a vele közeli kontaktusba került további 43 embert megfigyelés alatt tartják.

A hatóságok kontaktkutatást végeztek, de nem találtak más helyi fertőzést. Thaiföld elrendelte, hogy a kockázatosnak ítélt 42 országból érkező utasoknak regisztráltatniuk, illetve teszteltetniük kell magukat a vírusra.

Svédországban a múlt héten azonosították először ezt a variánst Európában, ami az afrikai járvány kontinensen kívüli terjedésének első jele volt. A WHO augusztus 14-én nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a Klade 1b terjedése miatt, mert a szakemberek szerint ez a változat fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő a korábban ismerteknél.

A thaiföldi hatóságok közlése szerint a fertőzött férfi egy meg nem nevezett közel-keleti országon keresztül utazott Thaiföldre. Az országban 2022 óta 800 esetben mutatták ki az mpox 2-es kládba tartozó változatát, de ez az első alkalom, hogy az 1-es vagy az 1b kládot azonosították. A betegség influenzaszerű tüneteket és bőrelváltozásokat okoz, és a legtöbb embernél enyhe vagy mérsékelt tünetekkel jár, amelyeket teljes gyógyulás követ, de az immunhiányos emberek nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön bejelentette, hogy Elefántcsontparton először azonosítottak majomhimlő (mpox) klád 2 eseteket, ami az afrikai országból ilyen típusú megbetegedéseket jelentettek a 2022-ben kezdődött, több országot érintő járvány során. Az mpox, korábbi nevén majomhimlő, egy vírusos megbetegedés, amely általában enyhe tünetekkel jár, de súlyosabb esetekben komoly egészségügyi problémákat okozhat.