Donald Trump golyóálló üveg mögül tartotta meg első szabadtéri beszédét

Donald Trump, az Egyesült Államok egykori elnöke és a republikánusok jelenlegi elnökjelöltje, Észak-Karolinában tartotta meg első nyilvános szabadtéri beszédét a múlt havi merényletkísérlet óta, golyóálló üveg mögött.

A beszédet egy repüléstörténeti múzeumnál rendezték meg, ahol konténerekből emelt falak és a tetőkön elhelyezett mesterlövészek biztosították a biztonságot. Trump a beszédében Joe Bident, az Egyesült Államok jelenlegi elnökét, és Kamala Harrist, a demokraták alelnökjelöltjét hibáztatta az afganisztáni kivonulás halálos kimeneteléért, valamint az ukrajnai és közel-keleti háborúkért.

A republikánus elnökjelölt Kamala Harrist a valaha volt legradikálisabb baloldalinak nevezte, aki magas politikai pozíciót szeretne szerezni. Trump szerint "Kamala elvtárs" az országot fogja tönkretenni, ha nyer. A Biden-kormányzat afganisztáni kivonulását is többször emlegette, és ígéretet tett arra, hogy ha ő lesz az elnök, minden érintett magas rangú katonai tisztviselőt lemondat.

A demokraták jelöltállító gyűlését Chicagóban tartják, ahol Barack Obama, az egykori elnök is felszólalt. Trump Obama beszédére is reagált, amelyben a volt elnök személyeskedett, és Trumpot egy 78 éves milliárdosnak nevezte, aki csak nyafog, amióta lejött közénk az arany mozgólépcsőjén. Trump ezt nem tartotta szépnek, és beszédében többször is visszatért rá. A gyűlésen az Obama-házaspár mellett Tim Walz is felszólalt, aki hivatalosan is vállalta, hogy alelnökként fog indulni az őszi választáson.

Az eseményen Trump ígéretet tett a fegyveres erők megerősítésére és a kritikai fajelméletet érintő oktatás megszüntetésére a hadseregben. "Harcosainknak Amerika ellenségeinek legyőzésére kellene összpontosítaniuk, nem pedig arra, hogy kitalálják a nemüket" - jelentette ki. Észak-Karolina kulcsfontosságú állam a közelgő választásokon, és Trump támogatói bizakodóak a republikánus jelölt esélyeit illetően, bár elismerik, hogy kemény küzdelem várható. Az eseményen JD Vance ohiói szenátor is felszólalt, aki Tim Walz minnesotai kormányzót, Harris alelnökjelöltjét bírálta katonai szolgálatával kapcsolatban.