Luxusjacht-tragédia Szicília partjainál

A búvárok megtalálták Mike Lynch brit vállalkozó holttestét a Szicília partjainál hétfőn elsüllyedt luxusjacht roncsainál. A hatóságok még egy eltűnt személyt, Lynch 18 éves lányát, Hannah-t keresik.

A tragédia hétfőn történt, amikor egy vízköpő csapott le a 184 láb magas jachtra, amely Porticello mellett, egy Palermótól 10 mérföldre keletre fekvő halászfalu közelében horgonyzott. A baleset során a hajón tartózkodó 22 ember közül tizenötnek sikerült időben elhagynia a hajót, köztük egy egyéves gyermek is megmenekült.

A mentőszolgálat egyik tagja megerősítette, hogy Mike Lynch feleségét, Angela Barcarest sikerült kimenteni. A balesetet követően a hatóságok azonnal megkezdték a túlélők és az eltűntek keresését. A búvárok már harmadik napja kutattak az eltűntek után, amikor csütörtökön megtalálták Mike Lynch holttestét.

A Bayesian nevű jachtot, amely 56 méter hosszú és brit zászló alatt hajózott, James Cutfield kapitány vezette, aki Új-Zélandról származik. A kapitányt, aki könnyebben megsérült a balesetben, jelenleg kórházban ápolják. A Termini Imerese államügyészség ügyészei kihallgatták Cutfieldet, hogy kizárják a bűncselekmény elkövetését és megpróbálják megállapítani a katasztrófa okát.

A baleset okát illetően felmerült az a lehetőség is, hogy a magas hőmérséklet miatt nyitva hagyott nyílások miatt telt meg a hajó rövid időn belül vízzel. A kapitány testvére, Mark Cutfield elmondása szerint James Cutfield „nagyon jó tengerész”, aki „nagy tiszteletnek örvend” a Földközi-tengeren.

A hatóságok szerint a hajó utasai azt ünnepelték, hogy a technológiai iparmágnást felmentették egy csalási per során. A baleset következtében a megerősített halálesetek száma hatra nőtt, miután a búvárok megtalálták Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International ügyvezető elnökének, felesége Judy, valamint Chris Morvillo amerikai ügyvéd és felesége Neda holttestét is a roncsban. A túlélők egyébként azt mondták, hogy a hajó 2 perc alatt elsüllyedt.

Az eltűntek között szerepel Chris Morvillo és felesége, Neda Morvillo, akik a luxushajón voltak. Chris Morvillo Mike Lynch jogi képviseletét ellátó stábot vezette, míg felesége ékszertervező. Szintén keresik Jonathan Bloomert és feleségét, Judyt. Jonathan Bloomer a Morgan Stanley International Bank elnöke, felesége pedig a nők egészségéért folytatott harc kiválóságának neveznek. Az eltűnt Jonathan Bloomer az Autonomy 2010-2011-es auditbizottságának tagjaként tett vallomást arról, hogy Mike Lynch nem hamisította meg a cég könyvelését.

A vádlottak padján ült a brit techguru mellett Stephen Chamberlain, az Autonomy egykori pénzügyi igazgatóhelyettese is. Érdekesség, hogy a vádpontok alóli felmentése után, egy nappal a hajótragédiát megelőzően a férfi váratlanul az angliai Strathamben vesztette életét, amikor szombati futása alkalmával egy autós „nem vette észre” és elgázolta. Chamberlaint vasárnap hivatalosan is halottnak nyilvánították.

A 20 éves dél-afrikai Leah Randall, a hajó fedélzeti hostessének édesanyja, Heidi Randall megkönnyebbülten nyilatkozott, hogy lánya túlélte a szerencsétlenséget, de hozzátette, hogy ez nem könnyíti meg azon áldozatok hozzátartozói helyzetét, akik életüket vesztették vagy eltűntek.

A kutatás és a vizsgálat tovább folytatódik.