Taylor Swift és a bécsi koncertek: Terrorveszély és a Coldplay gesztusa

Taylor Swift bécsi koncertjeit terrorveszély miatt le kellett fújni, de a Coldplay frontembere, Chris Martin egy meglepetéssel kedveskedett a csalódott rajongóknak.

Augusztus 8-án, 9-én és 10-én Taylor Swift a The Eras Tour keretében lépett volna fel Bécsben, azonban a koncerteket terrorveszély miatt augusztus 7-én törölték. Egy macedón származású fiatal, aki az Iszlám Állam nevében tervezett terrortámadást, letartóztatásra került. A 19 éves férfi mellett egy 17 éves lányt, aki a koncerten dolgozó takarítócsapat tagja volt, és egy 18 éves iraki férfit is őrizetbe vettek, akik ugyanabból a körből származnak, mint a főgyanúsított. A 19 éves férfi később azzal védekezett, hogy a bomba, amit használni tervezett, „nem is volt jó minőségű”.

Taylor Swift az Instagramon szólalt meg először a történtekről, ahol hivatalosan is lezártnak nyilvánította turnéja európai szakaszát. Az énekesnő lesújtottságát fejezte ki a koncertek törlése miatt, és „óriási bűntudatot” érzett, mivel sokan tervezték, hogy részt vesznek az eseményeken. Ugyanakkor hálás volt a hatóságoknak, amiért nem életeket, hanem csak koncerteket gyászoltak. Swift hangsúlyozta, hogy nem kíván nyilvánosan beszélni olyan témákról, amelyekkel provokálhatja azokat, akik ártani akarnak a rajongóinak, és a hallgatás a legjobb döntés volt ebben az esetben. A londoni Wembley Stadionban való színpadra lépése „érzelmi hullámvasút” volt számára, és minden energiáját arra fordította, hogy segítsen megvédeni a közel félmillió embert, aki eljött a londoni koncertekre.

Két héttel a történtek után a Coldplay adott koncertet Bécsben, ahol Chris Martin és Maggie Rogers előadták Taylor Swift Love Story című dalának feldolgozását. Martin viccesen megjegyezte, hogy ha a produkció nem sikerül jól, a rajongók ne tegyék fel a YouTube-ra, mert nem akar összetűzésbe kerülni Taylor Swifttel. A videó azonban végül felkerült az internetre, és a rajongók örömére a stadionban, ahol Swiftnek kellett volna fellépnie, felcsendült a dal.

A bécsi koncertek pótlásáról egyelőre nincs hír, de a stadion azóta több teltházas koncertnek adott otthont. A Coldplay gesztusa talán egy kis vigaszt nyújthatott azoknak a rajongóknak, akik Swift koncertjei miatt csalódottak voltak. Az elmaradt fellépések miatt nemcsak az osztrák, hanem a magyar rajongók is nagyon csalódottak voltak, ezért már petíciót is indítottak azért, hogy a lefújt koncerteket Budapesten pótolják be.

Taylor Swift ezen a nyáron nyolc koncertet adott a Wembleyben, ezzel megdöntötte Michael Jackson korábbi, 1988-as rekordját, és elérte a Take That 2011-es rekordját, azaz egy turnén belül ők töltötték meg legtöbbször a Wembley-t. Az énekesnő október 18-án folytatja majd turnéját a floridai Miamiban.