Kormányzati tárgyalások Paks önkormányzatával az adóbevételek elvonása után

A kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a paksi atomerőmű területét, ami jelentős adóbevétel csökkenést okoz a városnak. A döntés után a kormány tárgyalásokat kezdeményezett Paks önkormányzatával.

A július 31-én éjjel kiadott rendelet értelmében a paksi atomerőmű területét különleges gazdasági övezetté nyilvánították, aminek következtében az iparűzésiadó- és építményadó-bevételek Paks városától Tolna és Bács-Kiskun vármegyékhez kerültek át. A város így bevételeinek több mint egyharmadától esik el, ami veszélyeztetheti a tervezett fejlesztéseket. A kormánykritikusok szerint a döntés összefüggésben állhat azzal, hogy a júniusi választáson nem a jobboldali jelölt nyert Pakson.

Gulyás Gergely a Kormányinfón elismerte, hogy az intézkedés optikája és időzítése nem volt szerencsés, de a kormány nyitott a tárgyalásra a város vezetésével. Ezt követően Heringes Anita, Paks megválasztott polgármestere, a Paksi Deák Ferenc Egyesület nevében, bejelentette, hogy Szijjártó Péter külügyminiszterrel szeptember végén tárgyalhatnak, és Lázár János építési és közlekedési miniszter is tárgyalni fog a város új vezetésével.

A paksi önkormányzat képviselő-testületének több tagja, köztük kormánypárti és ellenzéki képviselők is, levelet írtak Orbán Viktornak, amelyben a döntés felülvizsgálatát kérték. A kormány válasza szerint Lázár János fog tárgyalni a város vezetésével, de a tárgyalások időpontját még nem jelölték ki. Heringes Anita Facebook-oldalán osztotta meg, hogy a kormány a városi képviselők által írt levélre reagálva nyitott a tárgyalásra, és hogy Szijjártó Péter miniszter úr a megkeresésére szeptember végi találkozót kezdeményezett.

A paksi atomerőmű és a hozzá kapcsolódó üzemek évi 7 milliárd forintnyi adót fizetnek, amely most a két vármegyéhez kerül át, ahol a kormánypártoknak abszolút többségük van. A kormány egy országos iparűzésiadó-reformra készülhet, amelynek keretében az adónem teljes egészében átkerülhet a települési önkormányzatoktól a vármegyei önkormányzatokhoz. Heringes Anita, aki októbertől tölti be a polgármesteri posztot, bizakodva nyilatkozott, hogy "Ez még az út kezdete, de valami elkezdődött" a tárgyalások kapcsán.