Oprah Winfrey: A következő amerikai elnökválasztáson az a kérdés, szabad marad-e Amerika

Oprah Winfrey amerikai televíziós és influenszer is felszólalt az amerikai Demokrata Párt elnökjelölő gyűlésén Chicagóban, ahol a szabadság témáját hangsúlyozta, és Kamala Harris alelnököt felnevelő bevándorló szülőket méltatta.

A Democratic National Convention hétfőn kezdődött és csütörtökig tartott a chicagói United Centerben, ahol több ezer delegált vett részt, és Kamala Harrist mint demokrata elnökjelöltet formálisan megválasztották. A BBC tudósítása szerint Oprah Winfrey részvétele meglepetés volt, és beszédében Donald Trumpra célzott, mondván, vannak, akik a könyveket veszélyesnek, a fegyvereket pedig biztonságosnak tartják. Oprah mellett több híresség is részt vett a gyűlésen, például Stevie Wonder, Mindy Kaling és Kenan Thompson.

Az amerikai elnökválasztási kampányból még több mint két hónap van hátra, és Trump hátránya országosan minimális, a csatatérállamokban pedig nyitott a verseny. A demokraták reményei szerint Harris képes lesz egy vonzó közpolitikai üzenetekkel tarkított kampányt felépíteni.

A Demokrata Párt konvenciójának utolsó előtti estéjén Tim Walz, Kamala Harris alelnökjelöltje is beszédet mondott, ahol sportmetaforákat használva arra buzdította a hallgatóságot, hogy minden erejüket mozgósítsák a választásig hátralévő időben. Walz a termékenységi kezelések személyes jellegét is hangsúlyozta, mondván, hogy ez az ő és felesége személyes ügye.

A konvención Nancy Pelosi is szót kapott, aki a Capitolium ostromára emlékeztetve Donald Trumpot vádolta a demokrácia megtámadásával, és a demokratákat méltatta, mint akik megvédik azt. Joe Biden leköszönő elnöknek is köszönetet mondott, majd Kamala Harrisnek szentelte figyelmét.

Az eseményen jelen volt Bill Clinton volt amerikai elnök is, aki arra kérte a közönséget, hogy figyeljenek a Trump beszédeiben előforduló "én"-ekre, és Kamala Harris elnökségét a közösség szolgálatának állította be. Az est folyamán több híresség is megjelent, köztük Stevie Wonder, John Legend és Oprah Winfrey, akik mind támogatásukról biztosították Kamala Harrist.

Oprah Winfrey a konvención arra kérte a jelölőgyűlésen összegyűlt párttagokat, hogy "válasszák a józan észt a nonszensz helyett" és "válasszuk az igazságot, a becsületet és az örömet" Kamala Harris demokrata jelölt mellett. A híres műsorvezető, aki az utóbbi években szándékosan nem nyilvánult meg politikai témákban, és magára függetlenként tekint, utoljára Barack Obama mellett kampányolt, de most ismét szükségét érezte a demokraták melletti kiállásnak. Beszédének fő üzenete az összetartozás volt, hangsúlyozva, hogy "Amikor egy ház lángokban áll, nem kérdezzük, hogy a tulajnak milyen a bőrszíne, vagy milyen vallású, ahogy arra sem vagyunk kíváncsiak, hogy ki a partnere, vagy éppen kire szavazott. Nem. Csupán igyekszünk mindent megtenni azért, hogy megmentsük őt.".