Ókovács Szilveszter válasza Rost Andrea állításaira

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója részletesen reagált Rost Andrea állításaira, amelyeket a művésznő egy interjúban fogalmazott meg.

Az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter egy levélben válaszolt Rost Andrea, az intézmény egykori meghatározó művésznőjének vádjaira. Rost Andrea a "Most jövök" adásában és a Telexnek adott interjújában beszélt arról, hogy inkább maga hagyta ott az Operaházat 2023-ban, mert nem akarta megvárni, hogy "kidobják". Az énekesnő szerint hat évvel ezelőtt Ókovács megkérdezte tőle, milyen szerepeket szeretne énekelni, de ezekből semmi sem valósult meg, sőt, úgy érezte, mintha az igazgató bosszúhadjáratot indított volna ellene, mivel ő is indult korábban az Operaház vezetéséért.

Ókovács Szilveszter szerint azonban az operaházakat nem egy-egy énekes fanklubja vezeti, hanem a művészektől távolságot tartó menedzsment, és a személyes kapcsolattartás is fontos számukra. A főigazgató hangsúlyozta, hogy Rost Andrea esetében is külön figyelmet fordítottak a kapcsolattartásra, hiszen ő az egyetlen aktív énekesnő, akinek otthonában személyesen is megfordult, és több alkalommal is egyeztettek, például a Székely Bertalan teremben, ahol a különösen becses személyiségeket fogadja, és egy kellemes Anna-bált is töltöttek együtt.

Rost Andrea állítása szerint Ókovács a Székely Bertalan teremben "pöffeszkedik", de a főigazgató ezt cáfolta, mondván, hogy a termet csak az építkezések alatt használták főigazgatói bázisként, és azóta kizárólag turisták látogatják. Ókovács szerint a dolgozószobája egy 12 négyzetméteres, ablaktalan fülke, amelyet a házban "Kis Lyuk"-ként emlegetnek, ami nem összeegyeztethető a pöffeszkedés képével.

A főigazgató kitért a stábjára is, hangsúlyozva, hogy extra kicsi asszisztenciával dolgozik, 22 éve ugyanaz a titkárnője van, és a munkájához csak egy ötéves laptopot, egy kétéves tabletet és egy tavalyi telefont használ, sőt, még a szolgálati szponzorautót sem bízza sofőrre, maga hajtja azt. Ókovács Szilveszter az írását azzal zárta, hogy az Operaház továbbra is tisztelettel adózik Rost Andrea tehetségének, politikai nézeteivel pedig nem foglalkoznak, ahogy senkiével sem, annak ellenére, hogy az énekesnő harcos ellenzéki lett az utóbbi hónapokban.

Hogy cáfolja a "bosszúhadjárat" állítását, Ókovács kiemelte, hogy az Operaház több nagyszabású fellépést is biztosított Rost Andreának. Szerinte az intézménynek részben „premierből vissza nem lépő, próbára kész, üzembiztos énekesekre” van szüksége, valamint olyan fiatal énekesekre, akik vinni tudják azokat a szerepeket, „amelyeket a Művésznő az 1990-es évek derekán vett fel repertoárjára”. Az Opera nyilvános DigiTárában bárki ellenőrizheti, hogy Rost Andrea 1988-as debütálásától 59 előadást énekelt, 2012-től pedig, az ő vezetésük hivatalba lépése óta 94-et, tehát arányaiban háromszor annyit énekelt az Opera előadásain a működésük alatt, mint a megelőző két évtizedben.