Magyar Pétert nem engedték be a Honvédkórház VIP-osztályára

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke csütörtökön nem sokkal kilenc óra előtt érkezett az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Papp Károly utcai főbejáratához, ahol több sajtómunkatárs is várta. A politikus azzal a céllal érkezett, hogy találkozzon Takács Péter egészségügyi államtitkárral, és bemutassa a magyar embereknek, milyen körülmények között gyógyulhatnak a kormány tagjai.

Magyar Péter szerdán a Facebook-oldalán jelentette be, hogy csütörtök reggel a Honvéd Kórház VIP-osztályára látogat, és meghívta az egészségügyi államtitkárt is, azonban Takács Péter nem jelent meg a találkozón. A Tisza Párt elnöke egy biztonsági őr kíséretében érkezett a kórház emeletére, ahol a kórház vezetőségével találkozott, de a VIP-osztályra nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva nem engedték be.

A kórház főigazgatója, Wikonkál Norbert szerint a Belügyminisztériumnak kell engedélyeznie a belépést arra az osztályra, ahol a helyiségek lehallgatás ellen védettek és golyóálló ablakok találhatók. A VIP-osztályon hat kórterem van, és ugyanaz a klíma-rendszer működik, illetve ugyanazok az orvosok és nővérek végzik az ellátást, mint a többi részlegen. A helyszínen jelen volt Kulja András orvos is, aki a Tisza Párt EP-listájának negyedik helyén szerepel.

Magyar Péter a múlt héten jelentette be, hogy feljelentést tesz a kórházi klímák ügyében, mert szerinte a kormányzati szervek és egyes egészségügyi intézmények vezetői elmulasztották a klíma berendezések kötelező fertőtlenítését, karbantartását és javítását. A feljelentés előzménye, hogy a nyári kánikula miatt sok kórházban elromlottak a légkondicionáló berendezések, ezért a kormány hirtelen húsz intézményben átfogó programot indított a hűtési rendszerek javítására.

Takács Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában reagált Magyar Péter kórházjárására, hangsúlyozva, hogy keményen dolgoznak az egészségügyi dolgozók megbecsüléséért és a betegek megfelelő ellátásáért. Az államtitkár szerint Magyar Péter a clickbait politizálást alkalmazza, amely hangzatos címekkel operál, de tartalom nélkül.

Magyar Péter már járt a Péterfy kórházban, a Heim Pál Gyermekkórházban, a váci Jávorszky Ödön Kórházban, a Szent János Kórházban és a Jahn Ferenc Kórházban is, ahol a sajtó egyes tagjai beengedték a kórházba, a többi kórházban ez nem volt jellemző. Csütörtökön a Honvédkórház többi részéről is bejelentkezik még Magyar Péter.

A kórházlátogatás során Magyar Péter és stábja egy férfi mosdót is megtekintett, ahol nem volt fertőtlenítőszer és a négyből mindössze egy piszoár működött. Az igazgató ígéretet tett a pótlásra, elismerte, hogy csótányokkal küzdenek, és hogy „a kettes telephelyen folyik ellenük a háború”. Az EP-képviselő a helyszínen egy magánellátásra áttért kismama levelét is felolvasta. Fél 11 előtt átmentek a Honvédkórház Dózsa György úti telephelyére, ahol a romos erkélyeket megtekintve a főigazgató kiemelte, hogy ők az orvosszakmai kérdésekért felelősek, az épületet nem ők biztosítják. A szülészetet is meglátogatták, ahol Magyar Péter elismerte, hogy a szülőszobán jók a körülmények, minden helyiség klimatizált.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő csütörtöki Kormányinfóján kétségbe vonták Magyar Péter állításait, és több olyan jelentést is felsoroltak, amelyekben tételesen cáfolták a Tisza Párt elnökének videójában látottakat. A miniszter elismerte, van mit javítani a kórházakban és a magyar egészségügyben, de hangsúlyozta, hogy a dolgozók elképesztő munkát végeznek.

Reagált Takács Péter, hergeléssel vádolta meg Magyar Pétert

Az államtitkár csütörtök reggel kommentben válaszolt az európai parlamenti képviselő felhívására, és hergeléssel vádolta meg Magyar Pétert. Takács Péter szerint Magyar Péter korábban maga is VIP-ellátást követelt ki magának és rokonainak, és ezt üzenetváltásaik bizonyítják, amelyeket bármikor készséggel a nyilvánosság elé tárhatnak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Honvédkórházban nem üzemel VIP-részleg, hanem a Speciális Rendeltetésű Centrum található ott, ahol biztonsági szempontból indokolt a fokozott védelem. Takács Péter tisztázta, hogy a részlegen elhelyezett betegeket ugyanazok az orvosok látják el, akik a területi betegeket is, és ugyanabban a műtőben kerül sor az operációra, valamint „ugyanazt a kórházi kosztot is kapják, mint bármelyik másik beteg, aki a Honvédkórházban gyógyul”. Az államtitkár zárásként tisztázta, hogy ő a területileg illetékes kórházba, a Szent János Kórházba jár.

Magyar Péter a közösségi médiában válaszolt az államtitkár vádjaira, elismerve, hogy a volt feleségének miniszteri rangja miatt ő maga is járt az államtitkár szerint nem létező VIP osztályon, ahol Covid-oltást kapott és gyógyszert írtak fel neki. A Tisza Párt elnöke hangsúlyozta, hogy pontosan ezért tudja, milyen a kormánytagoknak és hozzátartozóiknak járó VIP ellátás, miközben a Honvédkórház más épületeinek egy része életveszélyes és a 35 fokos szobákban csótányok másznak a betegeken. Magyar Péter kérdést intézett Takács Péterhez, hogy miért nem volt bátor eljönni a bejárásra és miért nem mutatják meg a magyar embereknek a kormánynak járó VIP ellátást.