Kovács Ákos: Egy vad musztáng és a Trianonban szétszabdalt ország újraegyesítése

Kovács Ákos édesapja az erdélyi kispolgárságból érkezett, és a pesti jogi karon ismerkedett meg édesanyjával, ahol "kis túlzással" újraegyesítették a Trianonban szétszabdalt országot. A zenész a Teleki téren született, egy körfolyosós-gangos házban, ahol mindenki egyformán szegény volt, és ez a közösség volt számára az élet iskolája.

Kovács Ákos a Mandinernek adott interjújában mesélt családi hátteréről és gyermekkoráról. Elmondása szerint apja az erdélyi kispolgárságból származott, és négy testvér közül az utolsó gyermek születése után az apjuk távozott. A zenész szerint szülei találkozása a pesti jogi karon egyfajta szimbolikus újraegyesítést jelentett a Trianonban szétszabdalt ország számára.

A Teleki téren töltött gyermekéveiről is beszélt, ahol egy klasszikus körfolyosós-gangos házban éltek, és ahol a lakóközösség tagjai közötti egyenlőség uralkodott. Kovács Ákos szerint ez a környezet a Bereményi-filmek világát idézte, és az ottani élmények formálták őt az életre.

A zenész későbbi éveiről is megosztott részleteket, például hogy tizennégy éves korában, anyja ügyességének köszönhetően, egy komplikált lakáscsere révén a V. kerületbe költöztek. Emellett beszélt arról is, hogy a nyári időszakot igyekszik a családjával tölteni, és hogy gyerekei hozzászoktak ahhoz, hogy apjuk nem egy átlagos munkarend szerint él.

Kovács Ákos 36 éve tartó házasságának titkáról is szót ejtett, amelyet felesége, Kriszta állhatatosságának és bölcsességének tulajdonít. A zenész szerint felesége már a kapcsolat kezdetén felismerte, hogy egy vad musztánggal kell megküzdenie, és ennek megfelelően kell a sörényébe kapaszkodnia.

Az interjúban Kovács Ákos arról is beszélt, hogy szeptember végén új, dupla lemeze jelenik meg, amely miatt a nyár első hónapjaiban ki sem látott a munkából. Nyaralásai során Horvátországba látogat, mert az ottani halpiac hasonlít arra, amit gyerekként a Teleki téren tapasztalt, ám a nagy szerelem továbbra is Olaszország, ahová tizenhat évesen szeretett bele egy Antonioni-, Pasolini-, Fellini-vetítéssorozatnak köszönhetően. Korábban filmrendező vagy színész szeretett volna lenni, ami annyira kiborította édesanyját, hogy összeesett, amikor meghallotta. Kovács Ákos mindig idegenkedett a popsztár jelzőtől, inkább krónikásnak, adatközlőnek, történetmesélőnek érzi magát, olyannak, mint annak idején Tinódi Lantos Sebestyén. Feleségével a mai napig remekül kiegészítik egymást, annak ellenére is, hogy teljesen más a személyiségük.