Félmillió fa kivágása a Tesla gigagyárának építése miatt

Műholdas felvételek alapján mintegy 500 ezer fát vágtak ki a Tesla németországi gigagyárának területén, ami komoly vitákat váltott ki a környezetvédelem és a zöld gazdaság fejlesztése közötti kompromisszumokról.

A The Guardian beszámolója szerint a Berlin közelében épülő Tesla gyár miatt 329 hektárnyi, azaz körülbelül 3,29 millió négyzetméternyi erdőt irtottak ki 2020 márciusa és 2023 májusa között. A Kayrros környezetvédelmi cég műholdfelvételei azt mutatják, hogy a kivágott fák körülbelül 13 ezer tonna szén-dioxid megkötését biztosították volna, ami egyenlő azzal a mennyiséggel, amit az USA-ban 2800 átlagos belső égésű motoros autó bocsát ki évente.

A gyár építése és tervezett bővítése ellen több csoport is tiltakozik, melyek közül egyik márciusban felgyújtott egy villanyoszlopot, ami miatt a gyár termelése néhány napra leállt. Május óta több száz klímaaktivista tiltakozott a gigagyár tervezett bővítése ellen, faházakat foglaltak el egy közeli táborban, és megpróbálták megrohamozni a helyszínt.

A tiltakozók egyik csoportjának munkatársa szerint a Tesla nemcsak a gyárai közelében okoz természetpusztítást, hanem a fémbányászat révén globális károkat is előidéz, miközben Németország egyik legszárazabb régiójában már így is jelentős a környezeti probléma. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a helyi rendőrséget bírálta, amiért "baloldali tüntetőket" engedtek el, akik az üzemnél időről időre megjelennek.

Antoine Halff, a Kayrros elemzőcég vezető elemzője szerint, bár a Tesla gyára miatt rengeteg fát vágtak ki, ezt "perspektívába kell helyezni azzal az előnnyel szemben, amelyet a belső égésű motoros autók elektromos járművekkel való helyettesítése jelent". Halff hozzátette, hogy a kivágott fák körülbelül 2800 gépjármű széndioxid kibocsátását tudták volna megkötni, ami töredéke a Tesla által egy negyedévben előállított elektromos járművek számának. A németországi Tesla-gyár körüli viták elsősorban arról szólnak, hogy mekkora kompromisszumot szabad vállalni a zöld gazdaság fejlesztése érdekében.