Kiss László óbudai polgármester letartóztatása és a vádak

Az óbudai polgármester, Kiss László ügyvédje szerint a polgármester lemondása bűnösségének elismerését jelentené, azonban Kiss László állítja, hogy az ellene felhozott vádak abszurdak, és végig akarja menni a büntetőeljáráson.

Kiss Lászlót korrupciós vádak miatt tartóztatták le augusztus közepén, azzal a gyanúval, hogy székhelyhasználatot biztosított házában egy olyan cégnek, amelyben a felesége és egy családi barát is ügyvezető-tulajdonos volt, és ez a cég többmilliós megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól a polgármester megválasztása után.

Ügyvédje, Zamecsnik Péter szerint a cégnek, amelyben a polgármester felesége és a családi barát közös tulajdonos volt, semmi köze a büntetőügyhöz, és semmilyen szerződést nem kötött az önkormányzattal. A cég egy rövid ideig volt bejegyezve a polgármester házába, de a gyanúsítás időszakában már más székhelye volt.

A polgármester vizsgálatot rendelt el az ügyben, amely során megállapították, hogy a cég a munkát rendben elvégezte, és a túlárazás nem jogi kategória. Zamecsnik Péter cáfolta azt a sajtóinformációt is, hogy az a személy, aki terhelő információkat szolgáltatott Kiss Lászlóról, önszántából tette ezt, mondván, hogy a férfi már letartóztatásban volt, és egyezséget akart kötni az ügyészséggel.

Kiss Lászlót június 9-én újraválasztották, és neki kellene összehívnia az alakuló ülést, de a helyzetet bonyolítja, hogy az egyik alpolgármestere, Czeglédy Gergő is letartóztatásban van korrupció gyanúja miatt. Az óbudai önkormányzat szerint a polgármester letartóztatása politikai leszámolás része, és az ártatlanság vélelmét hangsúlyozzák.

Az óbudai önkormányzat közleményében azt állítja, hogy a Fidesz hatalmi gépezete politikai okokból helyezte letartóztatásba Kiss Lászlót, és hogy a polgármester munkája egy egész városrész működését érinti. A közlemény szerint a polgármester elleni eljárás veszélyes precedenst teremthet, és a Fidesz gazdasági érdekeit sérti az óbudai önkormányzat ellenzéki kézben tartása.

A közlemény kiemeli, hogy a polgármester "meghurcolása" az államhatalom erőszakos válasza, és hogy a választók a polgármester környezettudatos és szociálisan érzékeny politikájára szavaztak. Az óbudai önkormányzat működése folyamatosan biztosított, és a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívhatja össze az alakuló ülést.

A nyilatkozatban megfogalmazottak szerint az óbudai önkormányzat ellenzéki kézben tartása a Fidesz szemszögéből komoly gazdasági érdekeket sért, mivel Kiss László és az őt támogató koalíció eddig és azután is megakadályozza a Római-part, a Mocsárosdűlő, a Hajógyári-sziget vagy a Római Kemping területének beépítését, szembe megy a fideszes szándékkal, a lakópark-biznisszel.

Az önkormányzat nyilatkozata azt a véleményt is tartalmazza, hogy „miközben a nyomozati érdekekre hivatkozva fosztanak meg szabadságától egy újraválasztott polgármestert, addig a fideszes médiabirodalom gond nélkül hozzájuthat nyomozati iratokhoz, majd közzé is teszi azokat, még a nyomozás lezárta előtt”.

Konkluzóként annak a meggyőződésüknek adnak hangot, hogy politikai leszámolás zajlik.

A megalapozott gyanú szerint Kiss László 2019 októberi megválasztása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, cserébe pedig pénzt kell visszafizetniük bizonyos önkormányzatnál dolgozó hivatalos és nem hivatalos személyeknek. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal.

A Budai Központi Kerületi Bíróság a Központi Nyomozó Főügyészség indítványára 30 napra letartóztatásba helyezte Kiss Lászlót, mivel a bűncselekmény jellege és a nyomozás állása miatt alappal feltehető, hogy enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása esetén a gyanúsítottak a bizonyítási eljárást meghiúsíthatnák vagy megnehezíthetnék.

Zamecsnik Péter, a polgármester védőügyvédje az ATV Híradónak elmondta, hogy a bíróság döntése nem jogerős, az ellen az ügyészség, és ő is fellebbezett.

A polgármesteri tisztség megszűnésének esetei között szerepel a lemondás, amelyet Kiss László írásbeli nyilatkozatával tehet meg, és tisztsége az írásbeli nyilatkozat aláírásának napjával szűnik meg. A lemondás nem vonható vissza, és az írásbeli nyilatkozatot a képviselő-testület következő ülésén ismertetni kell.