Horvátország szabályozza a turisztikai apartmanokat

A horvát kormány szabályozásokat vezet be a turisztikai célú apartmanok kiadására, hogy megfizethetőbbé tegye az ingatlanokat. Egy új törvényjavaslat értelmében a többlakásos épületekben élőknek 80%-nak kell jóváhagynia a rövid távú bérbeadást. Horvátországban a lakások 40%-át nem használják lakhatásra, és a cél, hogy több mint 900 000 apartmant visszanyerjenek elsődleges lakhatási célra.

A horvát kormány a lakhatási problémákra reagálva új szabályozásokat tervez bevezetni, amelyek célja, hogy korlátozzák az apartmanok turisztikai célú használatát, és ezzel megfizethetőbbé tegyék az ingatlanokat. A törvényjavaslat a többlakásos épületek karbantartását és kezelését szabályozná, és előírná, hogy a rövid távú bérbeadásokhoz a tulajdonosok 80%-ának kellene hozzájárulnia.

A lakhatási válság kezelése érdekében a kormány célja, hogy visszaszerezze azokat az apartmanokat, amelyeket jelenleg nem lakhatási célra használnak. Branko Bacic miniszter kiemelte az ifjú családok számára megfizethető lakhatás iránti szükségességet. A lakásárak magasak, például Zágrábban egy 60 négyzetméteres lakás átlagos bérleti díja havi 840 euró.

A lakásárak és a bérleti díjak emelkedése jelentős problémát jelent a fiatalok számára, különösen a tengerparti városokban, mint Zadar és Zágráb. Zágrábban az átlagos négyzetméterár meghaladja a 3000 eurót, míg a bérleti díj elérheti a 14 eurót négyzetméterenként. A turisztikai célú bérbeadások szabályozását több országban is megvitatják, beleértve Spanyolországot és Magyarországot.

A kormány által tervezett új törvény a közelgő lakhatási stratégiai intézkedések részét képezi, amelyek célja, hogy megkönnyítsék a fiatalok számára a lakáshoz jutást a magas árak ellenére.